“Helden” zorgen voor (G)ouden babbel

Het gonsde de laatste weken in Ternat en omstreken. Het gerucht liep dat drie gekende oud-strijders, helden van vele oorlogen, wilden ontsnappen uit hun opvangtehuis. Snode plannen waar ik meer van diende te weten. Het werd een fantastische avond met het kruim van ons toneeltalent op eenvoudige planken midden van het park Kruikenbrug. Ondersteund door lokaal muziektalent brachten ze het beste van zichzelf. Zelfs zuster Marguerite zag dat het goed was.

Je moet het doen in dit landje een week plannen om in openlucht toneel te spelen. De hemelsluizen bleven dicht… behalve op vrijdag waar een plensbui zorgde voor de nodige verfrissing maar er niet in slaagde het innerlijke vuur te doven van al deze mensen. Proficiat aan allen.

Een deel van de opbrengst van deze opvoeringen gaat naar het project “De (G)ouden babbel”. Tijd om te gaan kijken wat dit inhoudt: niet om te “babbelen” maar om te luisteren.

Chantal Dierickx-Visschers is de coördinator van dit project. Ze werkt hiervoor nauw samen met Anne Boeykens van het plaatselijke OCMW. Vrijwilligers brengen een bezoek aan alleenstaande 80-plussers voor een babbel. Het is geen vrijblijvende babbel maar een manier om eventuele (sociale) noden te detecteren. Vandaar ook de samenwerking met het OCMW.

Deze huisbezoeken worden schriftelijk aangekondigd en de bejaarden kunnen dit weigeren of accepteren, niemand wordt verplicht. Met de verjaardag van de 80-plusser is er ook een geschenkje voorzien. De vrijwilliger inventariseert na het bezoek de eventuele aandachtspunten die verdere opvolging vereisen, zo vertelt ons Chantal. Om de twee à drie maanden komen deze vrijwilligers samen om de werking samen te bekijken en verder te plannen. Op dit moment zijn er zo elf vrijwilligers actief gespreid over de drie deelgemeenten. Het is een tijdje minder geweest maar de belangstelling neemt opnieuw toe.

Voor deze doelgroep, de alleenstaande 80-plusser, is het een unieke mogelijkheid om zijn eventuele noden kenbaar te maken. Meteen kan hij/zij samen met de vrijwilliger op zoek naar een oplossing. Niet alleen deze hulp is een voorname reden voor het bezoek maar daarnaast kan er proactief vermeden worden dat hoogbejaarden geïsoleerd geraken.

Het is een prachtig initiatief waarbij, zonder opdringerig te willen zijn, mensen zorgen voor mensen op een manier die onze aandacht verdient. Toneelgroep Tijl had dit al begrepen, vandaar hun initiatief.

Belleman