Het zijn toeren!

Voor onze Doorluchtige Voorzitter van onze Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO) zijn het hectische dagen. De Tour volgen is namelijk een full time bezigheid: ’s morgens vier kranten doornemen, naar de site van de organisatie gaan, na het middageten de rit kijken op TV en ’s avonds alle commentaren volgen, geef toe…

Nochtans heeft hij kritische bedenkingen bij deze gele show op twee wielen, zeker wat de VRT-verslaggeving betreft. Hij heeft nog de roemrijke Fred De Bruyne gekend die voor de BRT in zijn eentje alle werk deed. Hotels boeken, rondrijden of stilstaan in de file, renners hun vrouw opbellen om naar de conditie te peilen en na het ritverslag ’s avonds nog een samenvatting brengen vooraleer bij de getrouwe bargasten te belanden, alleen!

Het was de periode dat de renners een ticket trokken bij de commentator om geïnterviewd te worden. Als hij na de aankomst uit zijn cabine neerdaalde week het volk als voor Mozes bij de Rode Zee. Eddy reed niet naar zijn hotel vooraleer Fred gesproken te hebben. Pas nadien zette Claudine de pan op het vuur met een klomp boter à la Meus om de biefstuk te bakken die Eddy uit zijn koersboek toverde. Er was nog geen sprake van een zeemvel. Het frituurvet gevuld met Resi (gezonde frietjes) vulde het hotel met deze Belgische geur. Heel wat anders dan de bitterballengeur die het hotel van de Nederlanders vulde.

Eddy dronk intussen zijn (Laurent) Perriertje en stak een sigaret Boule d’Or light op, de sigaret van de sportman.

Als Fred na de Tour opnieuw in zijn platenzaak stond in de Aalsterse Zoutstraat steeg zijn omzet met 150 %, zelfs de platen van Zwarte Lola werden gretig meegenomen al was het maar om de kaft.

Nu zijn ze met minstens zes medewerkers die het geheel verslaan. Sven uit het veld op de rijweg getuimeld. Kristof die met wat verschrikte ogen achter zijn ronde bril maar met vakkennis ook nu en dan mag tussenkomen. Renaat die ze na de zoveelste nierverzakking eindelijk van zijn volgmotor gehaald hebben en ons allerlei toeristische folders voorleest. Ouwe getrouwe José die zelfs de Wuyts aanvaardbaar deed klinken en alles weet van de koers en kan relativeren, uniek in de koers.

Maarten haalt nu zijn gram op de motor en brengt ’s avonds een helder verslag een VRT-journalist waardig. Voeg daar nog zijn modieuze verschijning bij ondersteund door telkens een fris polohemdje en zelfs de first lady van onze Republiek volgt de koers.

Later op de avond heeft de VZW/NV Van Nieuwkerke zijn tafel ergens gezet met wat gesponsorde wijn. Sinds onze Grote Roerganger echter weet van de financiële constructies die hierachter schuilen, kijkt hij niet meer. De Fred diende indertijd zelf zijn waterdichte micro te kopen om de renners in de antieke douches van de velodroom van Roubaix te interviewen en nu kan het geld niet meer op?

Er zijn grenzen!

Belleman