Je gaat ne post pakken!

Een uitdrukking die gewone Vlamingen wel begrijpen: ”Je gaat wat meemaken!” Maar het is blijkbaar alsof ze de Post hebben gepakt, Bpost dan wel te verstaan. Wat blijft daar nog van over? Ik herinner me toen we in het begin in de republiek Overnelle woonden die nog niet onafhankelijk was, dat de “facteur”, toen bestonden er geen postbodes, steeds dezelfde man was.

Jef de facteur die op zijn fietsronde ook zijn vertrouwde adresjes had waaronder wat familie en de buur ervan, Belleman toen nog in geprinte versie. Er kwam geen brief te laat maar Jef kon wel wat later langskomen afhankelijk van het weer en de Dobbele Palm. Komen deed hij en er werd geen poststuk verkeerd afgeleverd. Hij kon je perfect zeggen wanneer de belastingen er waren en aan de trieste of vrolijke uitdrukking op zijn gelaat kon je zien: was het dat jaar betalen of terugkrijgen?

Nu zijn het vaak andere mensen (zonder kepie) zonder fiets, ik heb er ook al een paar ontmoet die onze taal niet echt spraken. Eén ding hebben ze echter gemeenschappelijk: ze doen hun best in sterk veranderde omstandigheden en net als vroeger lachen ze vriendelijk terug als je hen goeiedag zegt.

Voor dag en dauw zijn ze op stap, meestal jonge vrouwen en mannen. Stresserend werk dat meestal niet beperkt blijft tot één ronde. De Dobbele Palm onderweg is al lang vergeten, Georoute laat dit niet toe. Veel te weinig collega’s en het afleveren van pakketjes voor de e-commerce doen de rest. Zodanig zelfs dat we vanaf volgende maandag slechts tweemaal per week reguliere post ontvangen. Kranten en tijdschriften blijven aan huis komen zoals afgesproken met de uitgeverijen.

Het gebouw van Bpost aan het gemeentehuis staat te koop, een volgende stap? Wees (voorlopig) gerust het loket blijft, Bpost zal zijn onderkant blijven huren van de nieuwe eigenaar.

Een stomme: kennen jullie de onbeleefdste poster? Een postzegel! Eerst aan de koning zijn achterste likken en dan een klop op zijn hoofd… Vies he en vooral niet respectvol! Moet er nog gelikt worden?

Belleman