Koopbon op de lange baan

Wie gisteren tijd vond kon via het gemeentelijk You Tubekanaal de gemeenteraad volgen van Ternat. Schepen Timo Schoukens is hiervoor de technische man.

Het was eens wat anders en laat me eerlijk zijn in het begin was het wat saai en onwezenlijk… maar naar het midden van de vergadering werd er flink gewerkt. Voorzitter Ines Swaelens had steviger dan anders de vergadering in handen en wie tussenkwam toonde geen digitale schroom. Zoals steeds waren er die hun ding deden en anderen die stil bleven. Maar dat is altijd zo geweest in de lange geschiedenis dat ik de raad probeer te volgen. Dat mag ook, elk vogeltje zingt zoals het gebekt is?

Open-VLD+ had een voorstel ingediend om elke postbus van Ternat, behalve de bedrijven, een koopbon van 20 euro te bezorgen. Deze diende besteed bij de lokale handel. Het zou 144.000 euro kosten. Steve Convents verdedigde zijn idee, schepen Gunter Desmet diende hem van antwoord nadat Sandra De Nil (CD&V-Volks) zijn voorstel nogal populistisch had genoemd.  De schepen zei ronduit dat hier geen centen voor waren zeker niet daar deze crisis nu al minstens 100.000 euro extra kost aan de gemeentekas. Hij opperde ook dat deze bon maar eigenlijk kon dienen voor zo een 100 courante zaken van de 1.500 die Ternat rijk is.

Hij sloot echter niet uit dat er op termijn, met een duidelijker zicht op de financiële gevolgen van deze gezondheidscrisis, nog ondersteunende maatregelen konden komen voor die bedrijven, klein en groot, die het moeilijk hebben. Als eerste was er al de maatregel van de belasting op de bedrijfsoppervlakte waarvoor men de lokale bedrijven langer respijt zou geven. Tijdelijk maar voelbaar.

Oppositielid Steven Convents kon zich vinden in een afwachten van de toestand want er is niemand op dit ogenblik die weet hoelang dit nog kan duren. Het voorstel werd dus niet definitief afgevoerd maar of het na de crisis nog vanonder het coronastof zal geraken is toch eerder onzeker. Het wordt een andere wereld, niet alleen voor de bedrijven maar ook voor de sociaal zwakkeren van ons Ternat. Sinterklaas is dus voorlopig niet op zijn plaats tenzij voor die mensen die het echt kunnen gebruiken.

 

Belleman (die na de gemeenteraad zijn pint heeft gemist bij Kris en Manu…)

P.S.: via de link die je nog vindt op de Facebookpagina van Belleman kan je deze raad normaal nog integraal bekijken.