Kouder maar niet overal

Wie dacht het buitenzwembad deze winter te kunnen gebruiken komt van een koude kermis thuis. Temperaturen duiken naar bijna normaal, voor volgende week voorspelt Sabine, in haar Mayerline outfit, 13-14 graden. Nog behoorlijke temperaturen voor deze maand november: zeven in de voormiddag en zes in de namiddag maken samen 13.

Gas stoken vermijden wordt moeilijker, vindingrijkheid kent zijn (koude)grenzen. Terwijl de prijzen flink gedaald zijn op de internationale markten is een aansteker op gas voor de gewone verbruiker nog steeds luxe want de voorschotfacturen blijven (te) hoog. Dit maakt dat de klanten veel centen voorschieten aan energieleveranciers, ze spelen de bank voor grootkapitaal.

Ogenschijnlijk kunnen de meesten dit vlot betalen als je het aantal reislustige mensen bekijkt die blijven boeken bij de touroperators. Toch horen we miserie van mensen die amper nog de huur kunnen betalen, laat staan de energierekening. Voeg dit samen met groeiende rijen voor de voedselbank en je mag stellen: wie centen heeft wordt rijker, voor wie op het randje balanceert is de afgrond nog korter gekomen.

Ze slaan ons om de oren met elektrisch rijden, warmtepompen en isolatiewaarden, maak voor jezelf maar eens de rekening en dan zie je dat deze innovatie niet geschikt is voor ieders geldbeugel. De explosie van de vraag naar tweedehands: wagens, elektrische fietsen en andere spullen, is mee daardoor te verklaren.

Hier in onze geliefde Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO), hebben we voorlopig nog niet te klagen, tenslotte genieten we hier zoals de meeste kleine staten binnen het Europese continent, van een microklimaat. Beschermd door de Morette en het denkbeeldige woud valt het weer hier goed mee…

Soms wat vroeger een trui maar de echte warmte van ORO is niet buiten te meten, die zit in de harten en de geesten van onze inwoners die voor mekaar zorgen. Alle 47 (!) zijn solidair in deze tijden, enkel Danira (is haar domicilie hier nog?) overwintert ergens in het buitenland.

 

Belleman

P.S.: Na ons eigen gebak ORO hebben we nu ook onze eigen koffie (zie foto)