L of R?

“Ben je links of rechts?” werd me plots gevraagd in een omgeving die me deed denken aan een stemhokje maar dan zonder stemcomputer. Mijn eerste, ondoordachte reactie zou geweest zijn: “heb jij daar zaken mee”.  Gelukkig werd ze gesteld door een vriendelijke mevrouw die blijkbaar geen politieke bijbedoelingen had. Waarschijnlijk had ze me ook niet herkend met mijn masker wat haar vraag nog minder verdacht maakte. Ik had van de vraag, gezien de vele crisissen waarin we verkeren, wel een beetje de politieke buik vol.

Zeker nadat Elchardus ons al uitdagend kwam treiteren als vroeg hij een koekje uit de verjaardag koekendoos van het ‘skoon’ verdiep waar de Romeinse generaal vanop zijn gepantserd ros de wereld overschouwt. Peter Mertens zou zeker hebben gegrinnikt bij het zien van deze stemhokscène. De Conner zou wat geaarzeld hebben op zijn nieuwe sneakers en Alexander zou me stil gewenkt hebben, bedachtzaam als hij probeert te zijn. Het gedaver van legerlaarzen van populisten was er niet bij en ook niet aan mij besteed. Ik heb nog leren spreken met twee woorden en (soms) luisteren… naar mensen die ook respect tonen.

De derde prik werd feilloos en pijnloos links gezet, minstens even goed gemikt als Dancing Dimi. Ik kreeg deze keer wel geen mooie balpen! Waarom links? Wel links spaar ik voor de belangrijke momenten en gebruik ik dus minder, rechts dient eerder voor de dagdagelijkse dingen waarbij men weinig dient na te denken.

Maar ik kan me even goed inbeelden dat er heel wat anderen het omgekeerde verkiezen. Dat mag, zolang men mens blijft met de mensen.

Booster Belleman