Laaghangend fruit

Een populaire uitdrukking voor zaken die je makkelijk kan binnenrijven, easy win. De politiek is er bedreven in, een beetje zoals scoren zonder Courtois in het doel.

Belleman, hoor ik daar die ene trouwe lezer denken, waar zit je nu aan te denken?

Ik wil die ene volger zeker niet kwijt, daarom dat ik het maar zal verklappen: ik maak onze confituur thuis! Van laaghangend fruit want een ladder beklimmen is één van mijn grote zwaktes.

Is dit het vermelden waard? Waarschijnlijk niet mocht ik hierbij niet het principe hanteren dat ik voor dit fruitige en lekkere (zegt mijn vrouw en en die weet wat lekker is) boterhambeleg mijn ingrediënten ga schooien. Fruit dat in volle seizoen zelfs vaak verloren gaat.

Mijn Liekertse pied à terre, mijn nonkel die nog woont in het huis waar ik ook deels opgroeide, belde me nog deze morgen dat ik met mijn emmer kon langskomen. Het was dringend want zijn kersenboom droeg te veel vruchten en de vogels in de buurt geraakten nog amper van de grond wegens overgewicht.

Het was dus het moment om mijn aandeel van het familiefortuin te gaan opeisen. Een tof tijdverdrijf maar het duurt precies elk jaar wat langer om nodige hoeveelheid kersen in de emmer te mikken. Gelukkig hebben we alle twee genoeg onnozele praat om de tijd wat vlugger te laten passeren.

Ik heb dan telkens dezelfde bedenking: hoeveel fruit van die oude boomgaarden ligt er elk jaar niet te rotten? Hoeveel mensen doen nog de moeite om dit waardevolle goedje te verwerken voor de barre wintertijd? Het was ooit anders. Er werd gesteriliseerd, geconfituurd, opgelegd, ingevroren…

Nu koopt men liever in de supermarkt Spaanse kersen dan zich onder een boom te gaan bezinnen over het leven.

Belleman je wordt oud(er) hoor ik daar Guido meewarig fluisteren bij het lezen van dit brouwsel. Het kan en gelukkig maar. Ik hoop dat met wat ouder worden uiteindelijk ook mijn verstand zal arriveren…

Niets zo fijn als je eigen smeersel wegzetten van fruit dat je gratis hebt verkregen. Zeker als je vrouw de kersen heeft ontdaan van die vervelende pit.

Plakkende Belleman