LED straatverlichting bespaart 42% tegen 2025

De gemeenteraad van Ternat besliste gisteren om alle verlichting over te dragen aan netbeheer Fluvius.

Schepen Jozef Borremans: “Deze overdracht betekent voor de gemeente Ternat voor de periode 2019-2024 een minderuitgave van 555.033 euro. Dit komt doordat de federale overheid Fluvius toestaat om de investeringen in de verlichting van de vennootschapsbelasting af te trekken. Fluvius laat dit voordeel integraal aan de gemeente. Zelf investeren zou dus 555.033 euro duurder uitvallen dan de investeringen via Fluvius te laten verlopen. ”

Schepen van milieu en duurzame ontwikkeling Gunter Desmet vertelt dat er meer is. Ternat heeft met Fluvius onderhandeld om de straatverlichting tegen 2024 volledig om te schakelen naar LED-verlichting. Vanaf 23u ’s avonds tot 6u ’s morgens wordt de verlichting gedimd tot 50%. Samen betekent dit een besparing van 42%. Zo zal vanaf de volledige omschakeling naar LED-verlichting jaarlijks 113.627 euro bespaard worden op de elektriciteitsfactuur. De investering kost natuurlijk ook geld, maar netto is de besparing jaarlijks goed voor 46.441 euro. Gelet op de stijgende elektriciteitsprijzen zal de omschakeling in werkelijkheid nog interessanter zijn, aldus de schepen.

42% minder verbruik betekent ook 42% minder CO2-uitstoot. LED is niet enkel goed voor onze portemonnee, maar ook voor het klimaat. Dit is één van de belangrijkste acties uit het nieuwe Klimaatactieplan dat Ternat in het kader van het Burgemeesterconvenant onder begeleiding van de provincie in 2020 zal opmaken

Men kiest er bewust voor om de verlichting ’s nachts te dimmen en niet te doven. Uit het Leefomgevingsonderzoek 2018 blijkt dat 7 op 10 Vlamingen niet willen dat verlichting ’s nachts gedoofd wordt, de helft staat wel achter dimmen. Ook veiligheid en verkeersveiligheid zijn hier van belang vult de burgemeester nog aan.

Belleman