Leervoorsprong

De juf werd verschrikt wakker aan haar bureau en Evaristje, de enige en dus flinkste leerling van onze elitaire lagere school, liet bijna zijn krassende pen vallen die hij net in de inktpot van zijn houten bank had gedopt.

Dergelijke invasie had men nog niet gezien in de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO). Ze waren met twaalf zoals de apostelen. Niet die vissers van Jezus maar die van CD&V de biechtvaders die de partij op de rails dienden te zetten. Deze twaalf hoogopgeleiden moesten onderzoeken welke leerachterstand ons Evaristje had opgelopen door de vieze russencrisis.

Vier van de OESO (HOEZO?), zes van de kabinetten (van elke regering 1) en twee van ter plekke: Angèle onze first lady en pachter Petrus die vlotter kan schrijven sinds zijn koeien niet meer op stal staan. De juf wist van niets, Evarist daarentegen had meteen door dat dit financiële implicaties kon hebben.

Ieder van de twaalf indringers dicteerde een moeilijk woord dat Evarist ijverig met zijn krassende pen tussen de twee lijntjes van zijn schoonschriftboekje wrong. De woorden van de OESO-mensen waren te gemakkelijk om hier te vermelden, de kabinetsmedewerkers voorspelbaar in hun soms wat rare taaltje en Angèle had Evarist laten spieken. Tot daar een foutloos parcours voor onze ijverige leerling.  En toen kwam pachter Petrus!

“De Voorzitter werd overdonderd door de vele subsidieaanvragen van Bibi” luidde zijn zin. Niet gemakkelijk, Petrus had er dan ook een nachtje over nagedacht. Voorzitter met een hoofdletter, vanzelfsprekend dat weet het kleinste kind van onze Republiek! Bibi met een hoofdletter ook al is het een roepnaam! Bij het woord overdonderd twijfelde Evarist even aan de laatste letter maar op de valreep veranderde hij de t in een d!

Klus geklaard. Ter plekke schreef deze geleerde commissie een 240 pagina’s tellend rapport in de drie landstalen van het omringende koninkrijk. Het werd gestencild in het kantoor naast de klas en nog druipend meegegeven aan alle betrokkenen.

De uitslag was onverwacht: in tegenstelling tot de doorlichtingen in de graafschappen, heerlijkheden, vrijstaten en koninkrijken rondom had Evarist helemaal geen leerachterstand opgelopen. Neen, hij had een opmerkelijke leervoorsprong!

De juf kreeg een bos bloemen en Evarist een fles Glenlivet van 18 jaar oud.

Onze Doorluchtige Voorzitter zal de subsidies nogal eens zien toestromen. Hij belde al naar Donald Muylle voor een nieuwe keuken… voor de school!

 

Belleman