Maah stoobbuh!

Onze doorluchtige Voorzitter van de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO) riep dit luidkeels uit deze morgen. De wereld viel stil want hard roepen doet hij nooit, laat staan dat hij een pas bekroonde hippe kinderuitdrukking zou gebruiken. Modetaaltjes zijn aan hem niet besteed maar de uitzondering bevestigt de regel zeker?

De reden dat alles on the spot stopte? De ergernis rond de eindeloze discussie over de vaccinatie van ons enige kind in de enclave, Evaristje, derde leerjaar. Drie weken geleden had onze Hoge Raad voor Gezondheid beslist dat kinderen best ook gevaccineerd werden. Na het installeren van ventilatie in de klas zes maanden geleden, een volgende grote stap om de school open te houden e de juf aan het werk. Nu nog enkel weten wie de prik mocht zetten in de sterke arm van Evarist die al elke dag een nieuw onderhemdje had aangetrokken en geleerd had om in drie seconden zijn linkerarm te ontbloten voor de zo gewenste steek.

Eerst was het de dokter die het ging zetten. Slechts een klein probleem: we hebben geen dokter in onze kleine Republiek, die kan hier zijn boterham niet verdienen. Dan werd er gedacht aan de veearts die toch wekelijks bij de koeien van pachter Petrus langskwam. Veearts Van Geyt vroeg echter vrij veel voor deze tussenkomst plus vervoerskosten want hij komt van de naburige Heerlijkheid Loemek en… Evarist zou niets terugtrekken van het ziekenfonds! Vooral dat laatste bleek voor onze grote Voorganger te gortig. Hij zou eens bellen naar het CLB van de naburige Vrijstaat.

Ook het CLB kwam zich van de toestand vergewissen terwijl Evaristje al flink kou kreeg met zijn opgestroopte mouw. De mevrouw kreeg het flesje niet open en ze kon het ijskoude ampulletje amper vasthouden laat staan er de gewenste dosis voor een kind uithalen.

Angèle, onze First Lady had alles zien gebeuren vanop veilige afstand. Ze haalde haar bedrijfsfiets, zei tegen Evarist kom stap op en reed met hem in vliegende vaart naar de apotheek in het centrum van de Vrijstaat. Daar stond de ervaren witgeschortte man al klaar met de aangepaste prik. Evarist gaf geen kik en het duurde welgeteld 26 minuten vooraleer Angèle buiten adem opnieuw aan de landsgrens van onze enclave verscheen. 26 minuten en hier was een kwartier wachten inbegrepen na de prik! Geprikt staat netjes!

Belleman