Mag ik wat centen?

Voor wie het nog niet wist de grootbanken (ING, BNP, Belfius en KBC) allen met een kantoor in Ternat bieden weldra (misschien nu al?) niet meer de mogelijkheid om geld uit de automaat te halen. In ruil bieden ze een gezamenlijk cashpunt op één plaats. In Ternat bevindt zich dit op de markt naast het Kruidvat waar drie verdelers de geld zoekende spijzen.

Van bij aanvang kwam een opmerking omdat de automaten ook geletterd waren in de taal van Molière terwijl Ternat tot het Vlaams grondgebied behoort. Dit euvel werd snel verholpen. De weken nadien begonnen andere klachten. Van de drie automaten werkten er soms twee, soms één maar heel zelden alle drie. De zware toegangsdeur is niet voor iedereen even makkelijk te openen. Van binnenuit is er wel een bedieningsknop, van buiten is het zwaar duwen.

Eenmaal binnen is het lokaal geen toonbeeld van netheid. Papier, brikken en lege drankblikjes ondersteunen op aangepaste wijze de veilige omgeving van dit banklokaal. Bij navraag is er bij de gebruikers niemand die wat doet, maar wel velen die ontevreden zijn over deze vuile en vaak defecte omgeving.

Maar ja kom het zijn de vertrouwde banken die de afspraken maken, liefst los van de noden van de gewone klanten en zeker boven de hoofden. Je eigen geld opnemen kost deze banken immers te veel… Diezelfde klanten die nochtans rijkelijk betalen om hun geld bij deze liefdadigheidsinstellingen te (mogen) deponeren. Het nadien terugkrijgen blijkt hoe langer hoe moeilijker zeker voor mensen zonder veel plastic kaarten of smartphone in hun zak en die zich niet vanzelfsprekend verplaatsen.

Het illustreert het absurde denken van een bancaire instelling die autoritair wat en hoe bepaalt. Misschien moeten we het toch eens neerschrijven om te laten weten dat we er ook zijn en dat ze voor dergelijke ingrijpende aanpassingen best lokaal eens luisteren.

Waarom zouden ze? Niemand staat op, iedereen ondergaat.

Belleman