Mateke gekozen

Nog eens eentje van Gent. Samen met Leuven en Ternat nog één van de laatste rode, Vlaamse bastions.

Eens wat anders zo een jongen van 26 die de rooie leden een elektroshock wil geven. Een hoge elektriciteitsfactuur gaat hij daarvan niet ontvangen, gezien het dalende ledenaantal.

Dat van die shock zijn niet mijn woorden maar de eigen woorden van de nieuwe voorzitter van sp.a rood, oorspronkelijk een bruisende drank. Hopelijk realiseert hij zich tijdig dat niet alle leden “matekes” zijn. Hij zal wel weten dat zoals zo vaak in de grote mensenpolitiek, de ergste vijanden in de eigen rangen huizen. “Haaitjes” past soms beter dan “matekes”. Maar kom tijd voor jonge mensen die het goed menen.

Een opvallende koerswijziging was al van bij zijn vliegende start te merken. Want de vers gekozen voorzitter ging samen met zijn vrienden een vat ledigen in Gent. Voorwaar een verrassend initiatief en goed dat het gebeurt samen met de vrienden, vroeger zei men kameraden. Zolang men die nog heeft.

Hopelijk vindt hij de kracht om de klassieke vriendenkring te overstijgen. Misschien moet hij ook eens een pintje gaan drinken in de oude socialistische volkshuizen waar de verloren rode kiezers nu zweren bij andere partijen. Ik kan hem zo een paar volkscafés aanraden in Ninove en Denderleeuw. Het zal niet het modieuze discours online worden maar wel het harde taaltje van de dagdagelijkse sociale realiteit. Misschien is met veel empathie en inzet op termijn nog wat electoraal te recupereren. Misschien rijden niet alle socialisten met een bakfiets of elektrische pedelec?

We geven hem voorlopig nog alle krediet, dat staat tegenwoordig toch goedkoop. Nu nog de sossen in de regering krijgen en goed luisteren naar nonkel Louis. Of is het tante Freya?

Belleman