Met zorg en liefde, al die jaren

Donderdag 23 juni is het de dag van de mantelzorg. Lijkt de zoveelste dag op een rij, maar dit is het niet. Belleman ging op bezoek bij Mariette en Marcel in Lombeek. Al 21 jaar verzorgt Marcel zijn echtgenote die aan MS lijdt. Een pakkend verhaal.

Dag in dag uit

75 is Marcel De Neef maar je zou het hem niet aangeven, hij heeft een drive en een optimisme waar veel jongeren nog wat van kunnen leren. Hij verzorgt zijn 72-jarige echtgenote Mariette Rollier al meer dan 21 jaar, een opdracht die niet eenvoudiger is geworden daar haar toestand er niet op verbetert.

13 november 1970 viel het verdict voor het echtpaar: MS, een ziekte die langzaam vordert maar onherroepelijk leidt tot het onvermijdelijke. Mariette diende thuis te blijven van haar werk bij een groot farmaceutisch bedrijf. Marcel bleef op zijn 54ste thuis van het werk bij de toenmalige Generale Bank (huidige BNP). Hij kreeg een behoorlijke regeling aangeboden en Mariette had echt zijn zorgen nodig. Al die tijd neemt hij als mantelzorger zijn taak op, dag in dag uit, zonder klagen. Kleine zorgen die veel attentie vragen en waaraan je kunt zien dat hij haar graag ziet. Hij vindt haar nog steeds het grootste geschenk dat hem ooit werd gegund en zijn ogen blinken als hij vertelt over de dag dat hij Mariette de eerste keer zag. Twee meisjes hebben ze samen die op hun beurt zorgden voor vijf kleinkinderen. Marcel kan op hen rekenen.

Acht jaar deed Marcel alles alleen maar het werd te zwaar. Twee verpleegsters slapen nu in tussen 23u en 06 u en nemen dan de zorg over. Het Fonds voor het persoonlijk assistentiebudget draagt hier bij. Drie maal per dag komt er een verpleegster en terwijl Belleman zijn gesprek had met Marcel kwam kinesist Dirk langs, hij ook komt vijf maal per week bij Mariette. Poetshulp komt er via het OCMW en de dochters zorgen voor de was en de strijk. Het OCMW geeft ook een financiële ondersteuning aan de mantelzorgers. Op de dag van de mantelzorg worden ze extra in de bloemetjes gezet.

Mariette slaapt veel en spreekt moeilijk maar Marcel babbelt voor haar mee. Wie dacht dat het daar thuis een trieste boel zou zijn, komt bedrogen uit. Samen met Belleman werden er broodjes gesmeerd met het lekkerste beleg en klonken we met Mariette met een glaasje Cava. Marcel is een echte optimist en desondanks zijn zware taak nog altijd zeer gelukkig dat hij voor zijn vrouw kan zorgen.

Ondanks de leeftijd heeft hij energie voor tien, enkel de rug wil soms niet goed mee daar wordt binnenkort iets aan gedaan.

Mantelzorg in Vlaanderen? Geen loos begrip, je moet het gezien hebben om het te geloven hoe sterk mensen wel kunnen zijn. Belleman werd er stil van, de foto spreekt boekdelen…