Moedig

Wie zich vandaag binnen de Vrijstaat Ternat nog met de wagen verplaatst is een moedig mens of halfgek. Ik behoor tot de laatste species, noodgedwongen.

De minste boodschap die vanuit onze Onafhankelijke republiek Overnelle (ORO) dient te gebeuren leidt tot verplaatsingen via onontdekte landstreken waar Stanley en Vasco Da Gama enkel maar kunnen van dromen. De GPS heb ik verkocht aan een Roemeense vriend, Waze is de trouwe toeverlaat om naar de verre (naburige?) Vrijstaat te gaan winkelen. Uitgeput en bijna zonder benzine zet ik mijn tropenhelm af en droog mijn zweet in het favoriete warenhuis. Een babbel (annex roddel) en wat verse producten zijn mijn beloning. Het is een idee voor een Tv-programma: expeditie Ternat Nog wat blitse schoonheden, van welke geaardheid ook, zoeken als bloempotten en Goens kan komen filmen.

De gekke mollen die pas aangelegde Steenwegen blijven openleggen zijn geen voorbeeld van voorbeeldig bestuur. Coördinatie van dergelijke werken, zijn jullie gek! Ieder doet hij wil waar en wanneer hem dit uitkomt. De burger die trekt wel zijn plan, blijkbaar is hij dat al lang gewoon. Zo kondigt men in de Vrijstaat een bouwstop af en plant men langs de andere kant immense woonwijken, een nieuw Lombeeks centrum en stouwt men een nieuwe zone vol. Dit brengt geen verkeersdrukte mee... Vooral een paar sjarels op provinciaal niveau willen Ternat kapot krijgen met hun hallucinante plannen. Adviezen worden genegeerd, men doet maar op. Een machine gesmeerd door veel geld.

Nog wat groen = plaats voor een ambachtelijke zone lijkt hun devies. Wie draait hiervoor op? Ik kijk angstig uit naar de dag dat men begint met de ontwikkeling van de gronden langsheen de Steenweg richting Wambeek. Een wake up call voor deze landelijke gemeente.

Naar ‘Liekert’ rijden is een expeditie waar een duikbootexcursie naar de Titanic klein bier bij is. Met de werken aan Muilemstraat hebben we een geldig excuus om thuis te blijven. Ik troost me met de gedachte dat het nog erger kan als de werken aan de Nieuwbaan en de Sluisvijverstraat gaan beginnen. Ik had nooit gedacht dat ik de snelweg ging nemen om mijn verre nonkel in “stad Berrevoesj” een bezoekje te brengen. Als ik tenminste van mijn eigen straat geraak want het strenge verkeerslicht laat maar vier wagens door als de persoon voor jou door het Sms’en niet vergeet te rijden...

Onze Doorluchtige Voorzitter heeft al de aanschaf van een wentelwiek overwogen. Door de aanwezigheid van de mooie paarden is dit echter niet aan te raden. Het zware lawaai zou de dieren te veel doen schrikken. Zo zijn we hier wel in de Onafhankelijke: alles voor de edele viervoeters.

Belleman, ontdekkingsreiziger in bijberoep