N-VA en Open VLD gaan in Ternat samen in kartel

In de aanloop van de lokale verkiezingen 2024 kreeg ik deze middag dit bericht toegstuurd van twee fracties in de gemeenteraad. Aan jullie om te lezen en te oordelen.

Belleman

De plaatselijke afdelingen van Open VLD en N-VA in Ternat zullen in 2024 als kartel naar de kiezer trekken. Op deze manier willen de partijen hun krachten bundelen en samen hun programmapunten verwezenlijken.

Ondanks scherp maar constructief oppositiewerk staan onze 2 partijen al meerdere legislaturen aan de zijlijn. De kiezer beloonde N-VA bij de laatste verkiezingen met een extra zetel. Door de slimme politieke maneuvers van de 2 andere grote lijsten in Ternat kwamen wij echter opnieuw op de oppositiebanken terecht. Er werd verandering beloofd door het nieuwe bestuur maar helaas zien wij vooral veel zaken die stroef lopen en weinig breuk met het verleden opleveren. Wij moeten momenteel lijdzaam toekijken hoe de meerderheid vaak openlijk niet op dezelfde lijn zit -kijk maar naar het grote auditdossier. Toch blijft het verstandshuwelijk standhouden.

Onze ambities zijn groot: N-VA en Open VLD zijn beleidspartijen. Naast onze verschillen, zijn er vooral veel raakvlakken en gedeelde ambities voor onze mooie gemeente Ternat. En daarvoor moeten wij de huidige meerderheid breken. In zekere zin zou je onze keuze ook een verstandshuwelijk kunnen noemen gezien de nieuwe regels bij de verkiezingen. Grote partijen en kartels worden bevoordeeld in het nieuwe systeem. Overal zie je de kartellijsten opduiken. Dus ja, wij gaan mee in dat verhaal, hoewel N-VA van nature het liefst zelfstandig naar de kiezer gaat. Maar eerlijk gezegd: we zouden niet aan een kartel beginnen moest het enkel een berekende zet zijn.

De mayonaise tussen N-VA en Open VLD pakte bijna vanzelf en we weten van elkaar dat we meer zijn dan gewoon een puur mathematische of strategische zet. Na onze eerste gesprekken over een mogelijk kartel klikten de puzzelstukjes in elkaar, zoals dat hoort bij een goed team. En die cohesie is nét wat we willen toevoegen aan een nieuw bestuur: langetermijnvisie, daadkracht, motivatie in combinatie met een sterke teamgeest. In de nationale politiek zie je soms onderhandelingen waar het vooral neerkomt op elkaar niets gunnen. Wij willen lokaal het goede voorbeeld geven en die redenering omdraaien naar een politiek van elkaar iets gunnen. We gaan streven naar de beste oplossingen in plaats van naar de meest haalbare koehandel.

Dus ons deel van de nieuwe bestuursploeg voor 2024 staat klaar. Vanaf nu gaan we er alles aan doen om de kiezer te overtuigen om ons een sterk mandaat te geven. En daarnaast gaan wij op zoek naar een betrouwbare, constructieve partner die mee wil gaan in ons ambitieus verhaal voor Ternat. Want er is geen tijd te verliezen: voor sommige dossiers of onomkeerbare evoluties komen we helaas al te laat. Onze grootste bekommernis is om onze gemeente leefbaar te houden: de betonnering en verstedelijking -met daaraan gekoppeld verfransing en verkeersellende- zullen we kost wat kost in goede banen proberen leiden. Ons volledig verkiezingsprogramma ligt natuurlijk nog niet klaar maar laat duidelijk zijn dat dat de speerpunten zullen zijn bij onze ambities voor de gemeente. Wie en wie waar op de kartellijst zal staan is nog niet geweten. Het is trouwens nog veel te vroeg om over postjes te praten of om daarover iets te communiceren.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 zullen de twee huidige fracties vaker gezamenlijke initiatieven en standpunten nemen en sterk inhoudelijk verder samenwerken.

Jurgen DEPOORTER – Afdelingsvoorzitter N-VA

Steve CONVENTS – Afdelingsvoorzitter Open VLD

Sven DE PAEPE – Fractievoorzitter Gemeenteraad N-VA

Frans HOLSTERS – Fractievoorzitter Gemeenteraad Open VLD