Na-apen

Alle apen apen apen na, het moest er eens van komen. Op het laatste Centraal bestuur van de Onafhankelijke Republiek Overnelle was het weer van dat!

Lokale Danira wegens haar ideale maten (Gerard en maatje 36) ook lid van deze hoge vergadering had een voorstel klaar. Gepikt! Van de naburige vrijstaat Ternat! Daar had een oppositiepartij (OpenVLD+ vergeet de plus niet) voorgesteld om elke postbus, behalve die van bedrijven, een bon te bezorgen van 20 euro die men zou kunnen spenderen bij de lokale handelaars. 7.200 bussen hadden ze geteld maal 20 is zowat 144.000 euro die de buurstaat zou uitdelen! Wie gaat dat betalen hoor ik een kritische volger denken?

Ons Danira had de tekst amper aangepast, wel natuurlijk het aantal postbussen want onze Republiek telt er amper 44. Onze voorzitter, de enige met een bordes, had het voelen komen. Platte volksmennerij noemde hij het en niet doordacht! Stel nu 44 x20= 880 euro! Wie gaat dat betalen? De Onafhankelijke niet stelde hij onomwonden. Maar onze lokale Danira wou niet wijken zodanig zelfs dat onze voorzitter argumenten diende boven te halen, iets wat hij normaal nooit doet om een beslissing te forceren.

“Ten eerste” zei hij “ imitatio olet, sed pecunia non”, een lijfspreuk van een latrine uitbater uit het oude Korinthe parafraserend. Na-aperij stinkt, geld daarentegen niet! Hij refereerde duidelijk naar haar plagiaat. “Ten tweede zijn er hier in onze Republiek geen lokale handelszaken dus de bon zou in de schuif blijven liggen. Ten derde hebben wij hiervoor geen geld. Ten vierde die 880 euro hebben we nodig om ons Evaristje van het tweede leerjaar een laptop te bezorgen anders kan die kleine niet mee.” Onze voorzitter is nog ooit bij de sossen begonnen.

Als vijfde en beslissend harde argument haalde hij zijn spreekwoordelijke democratische slagkracht boven. Dit argument wankelde niet, Danira daarentegen wel. Dit kwam aan en illustreert meteen waarom onze voorzitter een bordes heeft. Wel gemikt en precies, niemand had het zien aankomen, zeker de ontvangster niet. Na wat Flamigel en twee Dafalgans stemde Danira met iedereen mee tegen haar eigen voorstel, of liever dat van de buurstaat.

Slagvaardige democratie kan toch boeiend zijn.

Belleman