Niet zuur maar sprankelend?

Het kan met deze warme dagen misschien wat harder overkomen dan anders, toch wou ik je deze kritische bedenking van auteur en lesgever Marc Coenen niet onthouden.

Het geeft goed weer hoe een systeem, goed of slecht, op de eerste plaats probeert zichzelf in stand te houden, hoe dan ook. Het is meteen ook een uitnodiging voor de gewone sterveling om dit systeem mee te blijven controleren en niet over te laten aan het systeem zelf.

Beschouw het als een alerte uitnodiging of een goed voornemen voor 2019 en niet als de zoveelste politieke sneer. Elke nieuwe zet in de politiek verdient onze aandacht maar ook ons krediet. De hoop die ermee gepaard, hoe naïef soms ook, gaat mag echter niet de kop ingedrukt worden door oude spinsels en belangen.

We kijken dus hoopvol uit naar wat komt en geloven alvast in de goede bedoelingen van allen die met veel goede wil en ambitie aantreden.

Misschien wat zwaar na die kerststronk? Spoel nadien eens door en onthoud de sprankeling liever dan het zuur van het edele vocht…

 

“De Belgische politiek was in 2018 een lekgeslagen ballon. De fut is eruit en de lucht ruikt zuur. Een leeglopende ballon die alle kanten op stuitert.

We stonden erbij en keken ernaar.

Hoe we onze korte tijd op aarde doorbrengen - op zo aangenaam mogelijke wijze, met respect voor elkaar en met de ambitie om het leven voor iedereen beter te maken - daar draait het om.

Hoe wij dat organiseren: daar ligt onder meer de taak van de politiek. Ten dienste van de bevolking die zij geacht wordt te vertegenwoordigen.

Wordt allemaal beloofd, komt allemaal niets van. De democratie is palliatief, dankzij de kanker van de particratie.

We staan erbij en we kijken ernaar. Wat strategie lijkt, is nauwelijks verhuld amateurisme van een Generation X zonder karakter en geschiedenis.

En als amateurisme niet werkt, komt opportunisme, gevolgd door populisme. Onafscheidelijk trio.

Een mens lacht wat af.

Ik denk: ze kunnen het niet. Maar ze kunnen wel ongestoord hun gang gaan omdat wij dat laten gebeuren.

Misschien is dat iets om in 2019 toch eens wakker van te liggen. “

Auteur: Marc Coenen 22/12/2018 (Zeno, De Morgen)

Belleman