Nieuwe pastoor Ternat

Begin september komt een nieuwe priester zijn intrek nemen in de pastorie van Ternat. Het gaat om Chris Butaye, die pastoor De Ridder zal opvolgen als pastoor van de pastorale zone Ternat (Ternat, St-Katarina-Lombeek, Wambeek).

Pastoor Chris Butaye is afkomstig uit Overijse. Hij groeide op in het gehucht Tombeek, en na zijn humaniora in het St-Martinuscollege in Overijse trok hij naar de universiteit van Leuven. Daar behaalde hij, na zware studies, het diploma van burgerlijk ingenieur, specialisatie materiaalkunde. Na twee jaar als onderzoeker aan de universiteit, en nog twee jaar als corrosie-ingenieur voor een Amerikaanse firma in Heverlee, voelde hij dat God hem riep om priester te worden. De contacten die hij had in die tijd brachten hem naar het seminarie in Namen, waar hij in 2007 tot priester werd gewijd door Monseigneur Léonard.

In het bisdom Namen konden ze een Vlaming goed gebruiken. Priester Chris Butaye werd benoemd als kapelaan in het bedevaartsoord van Beauraing, waar Maria verschenen is aan vijf kinderen. Hij kreeg er met name het onthaal en de begeleiding van Nederlandstalige pelgrims toegewezen, wat hij met veel plezier deed. Vier jaar geleden kreeg hij er een extra benoeming bij, waarvoor weerom zijn kennis van het Nederlands bepalend was. Hij werd pastoor in Durbuy (het kleinste stadje ter wereld), toeristische trekpleister waar heel veel Vlamingen en Nederlanders op af komen.

Een aantal maanden geleden onderscheidde priester Chris Butaye een nieuwe roepstem van de Heer: terugkomen naar Vlaanderen, om zo het priestertekort aldaar een klein beetje te verzachten. En het is Ternat dat hem door het bisdom werd toegewezen. Daar zal u hem de komende maanden als pastoor kunnen tegenkomen …

en als fietser. Want daar vult hij zijn vrije tijd mee in. Na heel wat jaren te hebben rondgereden in de Ardennen, zal hij nu het Pajottenland en wijde omgeving per fiets kunnen leren kennen. In de zomervakantie zoekt hij telkens weer de bergen op. Daar gaat hij de uitdaging aan om cols op te rijden met de fiets. Een paar jaar geleden is hij zo onder meer de Galibier opgereden.

We wensen hem welkom in onze gemeente.

Belleman