Njam njam

Ternatse (hobby)kok en trouwe lezer Guido Broucke heeft als eerste zijn nek uitgestoken. Enn complex gerecht van "apero tot poesken".

Kijk even hieronder.

We kijken uit naar volgende inzendingen. Ballekens in tomatensaus zijn ook lekker tenminste in jouw persoonlijke variatie...? De straffe koks, ook al zijn ze aan het (ver)bouwen mogen zeker deelnemen!

Belleman

 

Apéro: Champagne met oesters. Ierse, Franse of Zeeuwse naar je eigen voorkeur. Of toastje met Roquefort (Papillon Delhaize)

Specifieke ingrediënten:

Colruyt-Okay: Fijnproeverswitloof, Ardeens gebraad, Kaas Gratin Vache Bleu, Knorr groene pepersaus

Delhaize: zwarte truffelolie 55 ml “tartufo di paolo dall’umbria”

Ook nog: aardappelen, melk, room, boter, witte peper, zout= fleur de sel Camargue, muskaatnoot, verse tijm en rozemarijn: takjes, look, Donkere Leffe of Chimay Bleu

Witloof: krop insnijden, koken 5 min op t6, afgieten.  Boter smelten geklaard, witloof nat bijvoegen, witte peper, zout, muskaatnoot: stoven op t3 20min. Opdienen met truffelolie.

Ardeens gebraad: sneden van 2cm dik, boter in pan t8, sneden bakken 1 min. per kant goudbruin t8, in afgedekte vuurvaste schotel in oven 165° 25 min.

Saus: bakvocht aanlengen met Leffe of Chimay tot 0,5l vocht, 2 pakjes Knorr groene pepersaus lauw mengen, roerend saus aanmaken op t6, warm houden op t2.

Pommes Dauphinois :

  • Aardappelen schillen, schijfjes 3mm mandoline, verticaal schikken in vuurvaste schotel.
  • Melk en room mengen in pan, witte peper, zout, muskaatnoot, tijm en rozemarijn, geperste look toevoegen, op zacht vuur t3-4, 20 minuten, op smaak brengen. Daarna eventueel takjes tijm rozemarijn afschrapen en verwijderen
  • Aardappelen overgieten met mengsel melk-room-kruiden, net niet onder vocht
  • Geraspte kaas Gratin op strooien.
  • Schotel open in Oven 165° 30-35-40 minuten proef zachtheid doen met scherp mesje. Bruin korstje kaas observeren.

Sneden vlees eventueel nog even soppen in saus t3-t4 als deze nog te roze zijn: volgens wens eters.

Wijnen , mijn ervaring hierbij , selectie uit Entrepot du Vin Bornem omdat de zoon in de buurt woont. Een Italiaan ( Morini Amarone della Valpolicella) en een Portugees (Herdade de Celobal Calcario)

Dessert : graag een Viennoise ijstaart Delhaize. Calvados mag ook: Père Magloire of Joseph Drouhin.

Smakelijk allemaal!

Guido.