Nog nooit gezien in Ternat

Ik ben geen journalist, was dit wel. Ik heb een blog met een eigen mening. Wat nu volgt is dus mijn (één) mening. Nog geboeid of ga je nu al weg?

Deze avond (26/11/2019) kan een hoogdag zijn voor de Ternatse democratie. Sinds 1979 volg ik de Ternatse gemeenteraden en dit heb ik nog niet mogen meemaken. Onderwerp: de sterke inhoudelijke discussie over het wel of niet behouden van de gemeentescholen.

Het was een moeilijke avond, zeker om notities te nemen om jullie als bewuste lezers te informeren. Ik heb het na een tijd opgegeven alhoewel ik toch wel vier pagina’s meetroonde als trofee. Maar uiteindelijk niet belangrijk, gezien het resultaat van deze “echte” politieke avond: participatieve democratie…

Na een uitschuiver communicatie van formaat deze zomer, is er hoop in Ternat, zeker als men deze wil tot samenwerken en naar mekaar luisteren effectief wil vertalen.

Wat aanvankelijk begon als een wat technische avond met slechte cijfers die alles bewijzen, werd uiteindelijk een gezamenlijke intentieverklaring: men wil het gemeentelijk onderwijs bewaren. Niet zomaar, laat ons wel wezen. Men moet op zoek naar realistische kostenbeheersing van deze twee scholen in Wambeek en Lombeek.

Na de inleiding door directeur ‘Mens’ Marleen Platteau, was er de Algemeen Directeur met zijn voorstelling van de cijfers en de objectieve waarnemingen. Hartverwarmend waren nadien de beide voorstellingen van de schoolraden van Wambeek en Lombeek. De ene wat afwijzender, de andere wat meegaander, maar allebei staande op hun pedagogische strepen. Er werd een gemeenschappelijk draagvlak gecreëerd in de zaal waar heel wat mensen hun angst wensten te vertalen in hoop. Zelfs de politiek werd stil door de vertaalde emotie en zin voor reflectie van de mensen die met oprechte verwachtingen op de onwennige gemeentestoel kwamen zitten.

Het resultaat: een platform waarbij men samen inhoudelijk en financieel op zoek gaat naar de beste oplossing. Nog nooit maakte ik dergelijke inhoudelijke discussie mee op een Ternatse gemeenteraad. Nog nooit, sinds 1979, een dergelijke eensgezindheid om samen een belangrijke opdracht tot een goed einde te brengen. Gemeenteraad (oppositie en meerderheid) en schoolraden bieden nu een mogelijkheid die tot een mooi resultaat kan leiden. Beter dan alles voordien. Belleman kijkt ernaar uit.

Proficiat aan alle deelnemers aan dit gesprek. Doe moedig verder en overstijg de dagelijkse rekenrealiteit en investeer in Ternat.

Belleman