O lijfje, O lijfje!

Een mens kan zo van die vieze gewoontes hebben zoals krabben als niemand het merkt of steeds dezelfde weg volgen van de living naar de keuken en terug. Ook onze Voorzitter van de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO) ontsnapt hier niet aan.

Niemand echter die er zich aan stoort, laat staan dat ze een opmerking zouden durven maken. Het leven bestaat uit die kleine stiekeme geneugten zegt hij altijd. Zijn Angèle kent ze al jarenlang en zucht soms wel eens maar zal er hem niet op wijzen.

Sinds kort is er een nieuwe gewoonte bijgekomen. Jaren geleden bracht onze voorzitter van een verre reis een olijfboompje mee. Het kreeg een plek in een grote pot en werd gekoesterd als aangetrouwde familie. In ruil gaf het groene febbekakje soms wat olijven waarmee niemand wat aanving. Naast de druifjes van de druivelaar schept het een wat mediterrane sfeer waar de grote Roerganger zo tuk op is.

Na geruime tijd besloot onze Doorluchtige de boom zijn vrijheid te geven en plantte hem in volle grond, goed beseffende dat de winters hier wispelturig zijn en vaak geen medelijden tonen met uitheemse planten. Doch de olijfboom overwon glansrijk zijn eerste winter, de tweede was minder geslaagd…

De basis was nochtans goed ingepakt met stro maar de treurnis na de koude periode was zo groot dat onze president besloot zijn boom wat in te korten om hem meer kans te geven op overleven. Takjes dienden plaats te maken voor nieuwe scheuten had hij gelezen op het internet. Ook wat speciale vetstof van de naburige Horta en overvloedig water zochten hun weg naar de wortels.

Voorlopig zonder succes. Ieder die op de hof komt, dat zijn er zeker twee, zegt dat de boom dood is. Niet onze Voorzitter die als nieuwe gewoonte halsstarrig meerdere keren per dag gaat kijken naar het mogelijke nieuwe ontluiken van zijn groene schat. Ook al lukt het niet direct zijn koppigheid is legendarisch en wereldwijd gekend: de boom behoudt zijn plaats! Tot hiertoe.

Het beeld dat hij vroeger kreeg bij het openschuiven van het slaapkamergordijn: een goudzilveren boom die glinsterde in de ochtendzon staat op zijn netvlies gebrand. Dat gun je toch alle overlevingskansen?

 

Belleman