Oh geinig land der vaderen…

Ah België! Het land der mogelijkheden, het voelt vertrouwd aan als een oude sok die perfect de vorm van je voet vindt.

Het zou een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van onze aardglobe, maar het probleem is dat je dit voorbeeld van ingewikkelde politieke structuur aan geen hond uitgelegd krijgt. Het buitenland heeft daardoor het nadeel dat het daar eenvoudiger en betaalbaarder blijft. Geef toe als je mag kiezen… Dat mag je binnenkort, weet jij nog voor welk bestuursniveau? Kiesrecht is in België kiesplicht, nog een van de zeer weinige landen waar dit bestaat. Niet vergeten te gaan, maar mocht je het vergeten: men laat je toch ongemoeid.

Ah België! Waar een pijp geen pijp is (tenzij in bepaalde glazen straatjes). Waar kunstenaars internationaal naam maken op alle gebied en musea specialist zijn in Russische kunst.

Waar de bouwlijn van de appartementen aan zee met de voeten in het water ligt of op de rand van een beschermde duin. Gelukkig denkt men er nu aan om aan diezelfde mooie kust opnieuw wat hoger te bouwen. Men beseft eindelijk dat de opwarming van de aarde bezig is en dat het water stijgt. Niet het niveau, het water. Een ongemakkelijke waarheid. Wie een appartement heeft op de vierde verdieping zal misschien al laarzen nodig hebben om zijn parket te poetsen. Er staat best ook een reling aan het balkon zodat het bootje kan vastgemaakt.

Waar je (bijna) een bos mag kappen in het kader van de Vlaamse ondernemingsdrift maar thuis geen hout in de kachel mag steken. De gezondheid van de burger gaat immers resoluut voor net als het winstbejag van dieselfabrikanten en (radio)actieve energieproducenten. Ik ben benieuwd als er een straks een inspecteur komt bellen met de vraag: “stook jij meneer?” Met hout een paar keer per winter, op internet een paar keer per week. Waarschijnlijk zal er dan een aangifte gebeuren van mijn verklaring op eer. Vijf ministeries van milieu die zullen toezien dat ik mijn eer respecteer. Kan ik geen zuivere lucht kopen in Finland en zo wat hout blijven stoken? Bedrijven en andere instanties doen dit toch ook. Waar kan je die trouwens kopen? In onze plaatselijke Delhaize nog geen zakje Finse lucht gevonden. Misschien een idee Patrick?

Ah België! Waar men ongehinderd van de politiek zapt naar de Federatie van Belgische Brouwers, om (zonder kater) uiteindelijk Minister te worden in de plaats van een Limburgs communicatiespecialist met een verdachte naam. Slangen geef nu toe! Dat men de karaktereigenschappen van dit dier heeft, tot daartoe. Maar die naam dragen, er zijn grenzen. Hij zou het liefst hebben dat we niet meer zappen en de reclame bekijken op onze TV. Niet om deze welwillende bedrijven ter wille te zijn wel om de consument beter te informeren. Om zeker te zijn dat je het juiste doekje draagt, aangepast aan jouw vormen zodat er geen lekkage ontstaat en je uitgebreid ballet kunt blijven dansen. Misschien kan deze meneer er ook voor zorgen dat we de radio niet afzetten bij het horen van sterk informatieve boodschappen van Hans (voor West-Vlamingen Gans) Anders.

Wat maakt het uit, we gaan toch opnieuw meer naar de cinema! Een ziener, annex herontwikkelaar, heeft dit tijdig in de mot. Ik zou wel graag hebben dat niet allen het botencollege gratis tickets ontvangt maar dat bijvoorbeeld de ganse Ternatse bevolking (die van Brussel gaan toch niet komen hebben ze beloofd) zich één keer per week kan neervlijen in de rode pluche voor de volgende kampioenenfilm, gefinancierd door ons reclame kijken. Ah ja, je ticket aan de ingang wordt steevast gescheurd door een Ternattenaar. Beloofd is beloofd en we waren erbij!

Ah België! Waar een deel van de legertop een stap opzijzet. Opzij! Een ganse vooruitgang noem ik dit, het is geen stap achteruit, neen opzij! Tijdens de wereldoorlogen werd er nog geoefend in het achteruit lopen. Opzij kan je beter nadenken over die vliegtuigen, je ziet ze beter vliegen. En zeg nu zelf: oefening baart kunst, alhoewel de echte kunst erin bestaat te oefenen zonder te baren. Oei dat laatste is er wat over. Specialisten die helpen baren zullen dit niet graag lezen tenzij het gezegd wordt in een éénpersoonskamer.

Oh dierbaar België! Nu nog wereldkampioen worden met buitenlandse spelers en een Spaanse trainer. Jupiler heeft het begrepen, het bier heet (tijdelijk) Belgium! Met goedkeuring van Gatz.

Belleman