Opgewonden Voorzitter!

“Zijn nu helemaal gek aan het worden!” Angèle kwam ongerust uit haar keuken de vaatdoek nog in de hand. Het was lang gleden dat ze haar huisband, onze illustere Voorzitter van de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO) nog zo had horen fulmineren! Aanleiding was de frontpagina van een buitenlandse krant die berichtte over de aanstelling van de zoveelste politicus die in het nabije koninkrijk een regering diende te vormen. “Het lachen zal hem wel vergaan” zinspelende op de familienaam van de blauwe voorzitter die aan zet was. De hoeveelste was hij reeds in het rijtje die het ging proberen?

Zelfs onze illustere was de tel kwijt geraakt en wiskunde was nochtans zijn lievelingsvak. Tot 46, dat volstond, evenveel als het aantal inwoners van zijn Republiek.

 

Onze grote roerganger is de enige in de Onafhankelijke die de buitenlandse pers volgt. Hij raadt dit het plebs ook af om die onnozelheden te volgen, het zou hen op ideeën kunnen brengen. Hoe minder ze weten, hoe makkelijker besturen, een oeroud principe. Geef ze een exotische plage en /of een skischans maar geen politieke info!

Dat komt ervan altijd die verkiezingen houden! De Republiek blijft hiervan gespaard en toch beschouwt onze leider ORO als een echte democratie. Om de vier jaar houdt onze Voorzitter zijn speech vanop het bordes waarna het volk, braaf wachtend tot hij klaar is, hem met luid handgeklap opnieuw bevestigt voor de volgende vier jaar. Dat is de vox populi, dat is de echte, directe democratie! Al dat ingewikkeld gedoe en die cumuls, niets daarvan in de Onafhankelijke.

 

Angèle nam juist het volgende bord vast met haar vaatdoek als ze haar man hoorde roepen “ Dat ze die Toscaanse wijnboer uit Berlare naar Brussel sturen! Een paar pletsen rond hun oren Boucheeken als eerste, Patricksken Dewael premier, een keer bellen naar de Louis in Leuven om de troepen te sussen en de Filip kan eindelijk met vakantie! Misschien is het Italiaanse jacht van zijn papa nog vrij?” 

Zo eenvoudig kan het leven zijn als je je verantwoordelijkheid neemt, althans volgens onze Voorzitter. Misschien moeten ze hem eens vragen in Brussel, het zou rap gedaan zijn! Maar we kunnen hem hier niet missen, stel je voor een Republiek zonder roerganger! Of erger nog Dafalgan Danira in de cockpit…

 

Belleman