Parlementaire kaarsen

Die duisternis geven in plaats van licht? We konden het meemaken deze week.

Maar in het kader van ons warm hart, ook voor zij die de maatschappij verdelen in plaats van te verbinden, zijn we niet vernietigend. Wie geen respect heeft voor een ander kan mijn respect nog steeds krijgen, ook al verdienen ze dit objectief gezien niet. Maar waar geraken we met zijn allen als elk affront beantwoord wordt met een nog wat grotere belediging?

Mensen mobiliseren en warm maken voor een project om ze nadien hopeloos te verdelen, een Vlaams patent? Divide et impera? Verdeel en heers?

Ik besef dat ik ieders hulp nodig heb.  Hoe geraak ik anders met mijn vijf (!) stemmen, me bezorgd door een nochtans verstandige Geens, in het stemhokje? Ze zullen me moeten helpen dragen: vijf zwaarwichtige stemmen. Wie voorlopig nog politiek dakloos is of proteststemmen uitbrengt zal vijfmaal moeten nadenken! Of zeggen ze vijf keer foert? Misschien wordt het weer zoals vroeger en bepaalt je inkomen het aantal stemmen dat je mag uitbrengen? Het cijnskiesrecht: de ongelijkheid democratisch vast gelegd.

Het parlementaire kerstverlof moet dit jaar bitter smaken voor de vertegenwoordigers. Een mogelijk wetsvoorstel van het gezond verstand zou kunnen zijn ”Er wordt hier niet op de latten gestaan vooraleer er een regering is gevormd!” Niet alleen voor het land en zijn bloedrode begroting maar ook voor ons internationaal aanzien en … voor de goede nachtrust van onze koning. Wat durven die rakkers van het politieke halfrond die brave mens wel aandoen! Gelukkig moet het gekroonde hoofd “s nachts niet meer opstaan voor de klein mannen, enkel zijn oudste vraagt soms wat meer aandacht. Maar dat is onder het oog van de immer wakende camera.

Problemen vragen doordachte oplossingen. Blijkbaar zal het de Belgen worst wezen want de betaalterminals maken overuren, terwijl 1 op de 7 (!) Vlamingen gaat lenen om kerstcadeaus te kopen…

Bij het geluid van de ademende wijnbubbels zijn Brussel en zijn vurig keppeltje echter veraf. Een fijn eindejaar en een behouden en gezond 2020 voor jullie en voor allen die jullie graag zien. Hopelijk behoort Belleman tot dit kransje…

Belleman (die net zijn kaars aansteekt in een gewone kandelaar: fiat lux!)