PERSBERICHT Ternat

Eerste editie ‘Vive le Tableau’ wordt uitgesteld, andere Buzzie-activiteiten gaan voorlopig door, Ternat neemt geen risico, maar schiet niet in paniek

De eerste editie van Vive le Tableau, de apero-tafel waarbij Ternattenaren zich op zondag bij een drankje kunnen laten portretteren, wordt uitgesteld. Op zondag 2 augustus zou de eerste editie plaatsvinden. “Door het stijgend aantal coronabesmettingen lijkt het ons niet opportuun om mensen op te roepen om aan een café samen te komen”, zegt burgemeester Michel Vanderhasselt. De andere Buzzie-events, zoals picknickcinema’s en de BuzzieBus, gaan voorlopig wel door zoals gepland. “We nemen onze verantwoordelijkheid maar willen ook niet in een blinde paniek schieten”, aldus burgemeester Vanderhasselt.

Het lokaal bestuur Ternat lanceerde aan het begin van de zomervakantie het project BuzzieBuzzt: een reeks activiteiten voor jong en oud zodat Ternattenaren die niet naar het buitenland op vakantie gaan ook in eigen gemeente een leuke vakantie kunnen beleven.

Nu zondag 2 augustus zou de eerste editie van Vive le Tableau plaatsvinden. Op het speelpleintje langs de Meersstraat zou een tafel worden neergepoot waar Ternattenaren kunnen genieten van een aperitiefje. In het midden van de tafel zou een tekenaar zitten die de aanwezigen in eigen stijl zou portretteren. Door het stijgend aantal coronabesmettingen werd besloten om Vive le Tableau uit te stellen naar een latere datum.

“Vive le Tableau is een activiteit waarbij we mensen uitnodigen om samen rond een tafel te komen zitten. Het lijkt ons echter niet opportuun om mensen nu uit hun kot te lokken om op café te gaan en samen rond één tafel te zitten. We willen ook drukte rond de tafel vermijden”, zegt burgemeester Michel Vanderhasselt. Wanneer de eerste editie van Vive le Tableau wél doorgaat, is voorlopig niet geweten.

Buzzie blijft wel zomeren

Voorlopig gaan alle andere activiteiten in Ternat wel door. De eerste editie van de Drive-In Movie toonde aan dat alles zeer coronaveilig verliep. Mensen bleven in hun auto waardoor afstand tussen de bubbels gegarandeerd werd en de catering werd rondgebracht door mensen met mondmaskers.

Ook bij de Picknick Movies bleven de aanwezigen telkens in bubbel op hun matje zitten, ver weg van andere mensen. “Verder vragen we de mensen om steeds een mondmasker op zak te hebben, want op alle drukke plaatsen in onze gemeente is het dragen van een mondmasker verplicht”, zegt burgemeester Vanderhasselt. “We rekenen ook op het gezond verstand van de mensen. Afstand houden, handen ontsmetten en de basishygiëneregels volgen is nog steeds de norm.”

Geen paniekvoetbal

De voorbije dagen waren er verschillende gemeenten in het Pajottenland waar alle evenementen werden afgelast. “Maar wij willen geen paniekvoetbal spelen”, zegt de burgemeester. “Bij de opmaak van ons zomerprogramma werd maximaal rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen. We mogen het stijgend aantal coronabesmettingen natuurlijk niet negeren. Maandag bespreken we verder wat we doen met de activiteiten. We houden de situatie met een heel team nauwlettend in de gaten en we hebben bijna dagelijks contact met de Ternatse huisartsen om de risico’s te bekijken. Alles zomaar afschaffen zou jammer zijn voor de bevolking. Als bestuur kiezen we voor safety first maar we houden wel rekening met het sociaal leven en de lokale handel. Panikeren heeft geen zin, gezond verstand gebruiken wel”, aldus burgemeester Vanderhasselt.