Puzzelwerk moet iedereen bedienen

Een sportcentrum annex zwembad 16 maanden sluiten is niet vanzelfsprekend… Kim De Wever, de verantwoordelijke voor sport- en jeugdinfrastructuur uit Ternat, weet ervan mee te spreken. Puzzelwerk op niveau want hij wil niemand teleurstellen. Lezen jullie maar even mee.

Ieder zijn plaats

Belleman was toch wel zijn zwembroek vergeten zeker! Geen nood we kunnen nog terecht tot en met zondag 18 december en dan gaat het Ternats sportcentrum onherroepelijk dicht. Het intensieve gebruik kan niet langer in deze accommodatie uit midden jaren 70. Op 1 januari 2017 starten normaal de werken die 16 maanden gaan duren.

Het gaat om een verbouwing van 5,6 miljoen euro waar het Vlaamse Gewest 685.000 euro subsidie aan toekent. Omliggende gemeenten waar Ternat soms mee samenwerkt, leveren ook een kleine bijdrage. Het is dan ook een ingrijpende verbouwing zodat het centrum opnieuw voor vele jaren alle mogelijkheden kan bieden aan de sportende bevolking. Dit alles in overeenstemming met de laatste technische energienormen en met oog voor een persoonlijker en beter onthaal van de ‘klant’, zo vertelt Kim. Met een beglazing uit de jaren 70 een zwembad op gevraagde temperatuur houden, is niet meer van deze tijd. Men kon het voor minder geld maar Ternat koos voor een radicale ingreep.

Zo komt de cafetaria beneden waar nu de ingangshall ligt en verdwijnt de verouderde “bokaal” van het onthaal. Boven komt op de plaats van het café een zaal voor gevechtssporten. Waar de gevechtsporten nu oefenen, komen bijkomende kleedkamers, geen overbodige luxe. Onthaal en administratie worden één geheel, zodat een efficiëntere en persoonlijkere service mogelijk wordt. Een nieuw informaticasysteem, in samenwerking met de andere gemeentediensten, moet ook een overzichtelijk reserveringsysteem opleveren. Het personeel wordt tijdelijk ingezet in andere diensten, sommigen zelfs in andere gemeenten. Zo kunnen redders bijvoorbeeld terecht in het zwembad van Liedekerke want daar worden de openingsuren uitgebreid om Ternat op te vangen.

Sportclubs krijgen duidelijk voorstel

Voor schoolsport, Gym, dans en gevechtssporten kan men terecht in het nieuwe gebouw van Tubes Souples op de Nieuwbaan in Lombeek. Trainingen van basket en badminton vinden hier ook plaats. Kleedkamers, douches en sanitair zijn hier voorzien. Ook de vloer voldoet, al is het geen specifieke sportvloer.

MPI Sint-Franciscus in Strijtem wordt ingeschakeld voor de recreatieve balsporten. Basket Ternat dient voor zijn competitie uit te wijken naar Wemmel en Asse. Het zaalvoetbal vindt een plaatsje in de Bellekouter van Affligem. De thuiswedstrijden worden eerst nog allemaal gespeeld in Ternat. Voor de zwemclubs is er ook een schema voorzien met de zwembaden van Asse, Strijtem (MPI) en Liedekerke als uitwijkplassen.

Kim De Wever wenst in deze complexe zaak een correcte communicatie te voeren om verkeerde afspraken en ongenoegen te vermijden. Alle sportclubs krijgen vandaag van Kim een voorstel van alternatieve locaties en uren voor de periode dat de werken aan de gang zijn. Voor 17 juli dienen ze te reageren zodat Kim kan verder puzzelen en de noodzakelijke afspraken met de externe partners kunnen gefinaliseerd worden.

Toch nog even die zwembroek aantrekken zolang het nog kan in Ternat? Na 18 december is het gedaan voor 16 maanden.

Belleman (met sportieve voornemens…)