Rapport en oudercontact

Dit mag ik die ene trouwe lezer niet onthouden: Evaristje, de enige leerling van onze lokale juf, heeft zijn rapport gekregen. Wat is daar nu zo uitzonderlijk aan hoor ik je tot hier kritisch denken?

Niets, geef ik grif toe! Maar welk rapport? Haha! Eentje met schitterende cijfers! 89/100 voor taal en slechts één punt kwijt voor rekenen 99/100! Wie kan dit voorleggen? In het derde leerjaar! Evarist! Vooral dit rekenen opent perspectieven, Anderlecht polste al om hen te helpen tellen. Mocht Coucke opnieuw shampoo gaan maken zou hij er nog in vallen. Het eten is er blijkbaar ook niet al te slecht, van horen zeggen hé! En… ze hebben een kapper!

Van wie hij dit talent heeft? Joost mag het weten want zijn eigen vader toch een belangrijke donor van het verstand, koos al vrij jong voor de betonmolen en de mortelschop. Ook goed maar toch iets anders. Volgens zijn mama komt het van haar moeder. Zij wist al heel jong dat twee broden van 6,5 frank dertien was. Geef toe geen makkelijke berekening. Ze diende deze kennis echter weinig in de praktijk te zetten omdat mensen toen nog zelf thuis bakten en dus geen twee broden kwamen kopen.

Wat je niet gebruikt, verdwijnt dat weten we allemaal vandaar het succes van al die lichtvoetige zenders en bij sommigen een verschraald derde been. Maar zie twee generaties later is het haar kleinkind dat opnieuw blijkt geeft van dit uitzonderlijke rekentalent. Een raad voor die kindertjes die een minder rapport meekregen: nooit opgeven en informeer eens naar je grootouders. Kan verre hoop bieden op beter of een evidente verklaring voor het tijdelijk minder presteren. Maar opgelet het kan ook voor ruzie zorgen tussen je ouders.

Evarist had heel wat moeite om in te loggen op het digitale schoolplatform want via dit medium zou het oudercontact gehouden worden. Een moment waarop normaal ouders met de juf een trappist drinken wordt nu herleid tot wazig contact met de plastieken bloemen van de beste plaats als achtergrond. Het kon niet fleuriger maar wel wat technisch perfecter. Waarom ze dit digitale ding “smart” noemen kan je je afvragen.

De vader duwde tussendoor op vele toetsen terwijl Evarist verschrikt toekeek. De Juf werd het snel beu en wenste het gezin een deugddoende vakantie die hopelijk een week langer kan duren, het beestje is nog voor iets goed.  Het doosje “Mon Chéri” zou ze te goed houden, ze eet trouwens liever Valentino.

Belleman