Rare vogel gespot

Natuurpunt nodigde ons dit weekend uit om vogels te spotten. Op deze ambachtelijke wijze, feitelijke waarneming en aantekeningen maken, wil men een zicht krijgen op ons vogelbestand.

Je acht het niet direct vanzelfsprekend maar er zit heel wat gevederd volk in onze tuinen. Nochtans zijn er rustiger oorden om zijn kunsten te komen tonen. Druk verkeer en intensieve bebouwing zijn niet direct de ideale omstandigheden om je nestje te komen inrichten. Misschien zit de komst van het groene parkje er voor iets tussen, alhoewel daar veeleer bomen staan zonder ‘leafjes’ aan, kale stammen als het ware en dus meteen bestand tegen de zure regen.

Floep daar verscheen toch wel een merkwaardig exemplaar in mijn tuin. Hij krawietelde over de grond met zijn korte pootjes. In tegenstelling tot andere vogels die morgen, had hij oortjes die hij verleidelijk langs zijn kopje liet hangen. Een prachtexemplaar met gepaste vlekken en goed doorvoed. Ik vond hem niet direct terug op mijn blaadjes met afbeeldingen van courante vogels.

Het leek een uniek exemplaar. Wat me wel opviel was dat hij rare geluiden maakte en duidelijk niet meer makkelijk van de grond ging. Dit laatste kon eigen zijn aan een gevorderde leeftijd?

Behulpzaam zoals steeds nam ik het drukke ‘vogeltje’ in beide handen en gooide hem een aantal keren in de lucht. Ik had dit al gezien op tv als ze gevangen vogels opnieuw vrijlaten. Mijn inspanningen leken tevergeefs, telkens kwam het diertje met een doffe plof terug op de grond en schudde verward met zijn gevlekte hoofdje.

Net op het moment dat ik het wou opgeven, kwam mijn buurman langs. “Belleman heb jij onze Micky niet gezien? Hij is niet echt groot, heeft wat vlekken en mooie hangende oortjes”. “Euh neen, dergelijk beestje heb ik hier niet gezien” antwoordde ik zo argeloos mogelijk met rode kaken…

Belleman