Recht voor de raap

"Zolang u ons behandelt als balorige pubers, zullen wij ons gedragen als stoute onderdanen"

1 december 2018

Joost Vandecasteele op Radio 1

Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer is schrijver en Brusselaar Joost Vandecasteele aan het woord. Hij schreef een brief aan stoute onderdanen, van Brussel-Noord tot Brussel-Plage. En aan de politici die menen beter te weten. "Moet u ook eens proberen, uw titel een keer serieus nemen."

"Dit is een ode aan de ongehoorzame. En het begint met een dienstmededeling aan zij die de dienst uitmaken.

Aan de politici die menen beter te weten en in onze naam te spreken.

 

Wel, ik behoor als bewoner van België tot het volk die u beweert te vertegenwoordigen en ik ben het beu. Beu om behandeld te worden als een beperkte versie van een mens.

Uitsluitend te moeten luisteren als kiezer of cliënt, als pendelaar of handelaar

Want ik ben boven alles een burger en als burger bezit ik het beschermde recht om niet braaf te blijven en de vrijheid om te wijzen op uw afgrijselijke werkwijze.

Of in juridische termen, er bestaat onaantastbare burgerlijke ongehoorzaamheid.

Een feit dat u benijdt en zelfs bestrijdt door de niet brave burger af te dreigen door deze in de cel te smijten op basis van hun humanitaire solidariteit.

Momenteel zijn er rechtszaken bezig waarbij burgers worden beschuldigd van mensensmokkel voor het aanbieden van een bed aan een transmigrant.

Sinds wanneer is een matras een ander land?

Sinds wanneer is een voordeur een grensovergang?

Sinds wanneer is een mens bijstaan een criminele daad?

Hoe durft u dat mensensmokkel te noemen en te roepen dat vluchtelingen het Noordstation overwoekeren omdat hulpverleners hulp verlenen.

Moet u ook eens proberen, uw titel een keer serieus nemen.

Want wat is het plan daar, in gare du nord?

Het verder en verder verzetten van bushaltes.

Van Brussel-Noord naar Brussel-Plage, beter bekend als Oostende.

Deze week uitgeroepen tot het walhalla voor de weifelende doelgroep van de welmenende medemens die wel in een stad wil wonen maar dan zonder al die vervelende stedelijkheid.

Zeg maar.

Als u klaar bent met zelf een geel hesje te dragen en te verklaren dat u de pijn van ware woedende menigte begrijpt, maar ondertussen pleit voor nog meer bedrijfswagens en nog meer autobanen om in de file te gaan staan?

Want terwijl we wachten op onze machthebbers hebben ongehoorzame burgers actie ondernomen en de zitbanken in brussel-noord omgetoverd in volwaardige slaapplaatsen.

Als protest tegen design against crime

Een concept dat meer en meer wordt gehanteerd in steden

Door bijvoorbeeld metalen pinnen in voetpaden te steken tegen skaters en banken armleuningen te geven tegen liggende wezens.

Want zolang u ons behandelt als balorige pubers, zullen burgers zich gedragen als stoute onderdanen met daden van ongehoorzaamheid.

Zonder enige spijt of terughoudendheid."

Joost