Rechtstreeks uit The Big Apple...

Voor Ines Swaelens vertrok naar New-York om er te gaan spreken als Vlaams jeugdvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties,sprak ik met haar af dat ze me op de hoogte zou houden. Tussen al haar drukke afspraken in vond ze toch de tijd om me te briefen. Ik laat jullie graag meegenieten van het schrijfsel van onze hoge vertegenwoordigster bij de UN in New-York. Ik geef hierbij haar verhaal integraal. Bijgaande foto toont Ines met de Secretaris Generaal Ban-Ki Moon.
 
Dag Johan,
 
Ik ging je op de hoogte houden van mijn avontuur in New York, wel bij deze.
 
Vandaag is officieel mijn laatste dag op de Verenigde Naties. Na twee super drukke weken, ben ik erg tevreden over hoe alles verlopen is, over de mensen die ik heb leren kennen en de speciale momenten die ik mee gemaakt heb!
 
Vijf oktober was D-day! De dag waar Naomi, mijn Waalse collega, en ik zo naar uitgekeken hadden. Eindelijk mochten we de 3e commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken. Na een zenuwslopende voormiddag waren wij rond 12u aan de beurt. Naomi sprak over de toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en ik over het belang van lokale beleidsparticipatie. De speech is heel goed verlopen, we hebben veel positieve reacties gekregen en we zijn er allebei tevreden over.
 
Maar dit was niet het enige dat we hier kwamen doen. De laatste twee weken zaten boordevol leerrijke side-events, interessante mensen en toffe collega's.
 
Ik heb deze kans gekregen in kader van het UN Youth Delegate Programme. Een programma dat ondertussen al ettelijke jaren bestaat. Via dit programma wilt de VN jongeren laten participeren in het maken van beleid.
Samen met andere Youth Delegates hebben we ook dit jaar verschillende side-events georganiseerd. Tijdens deze side-events lag de focus op het optimaliseren van het UN Youth Delegate Programme en de promotie hiervan bij landen die nog geen jongerenvertegenwoordiger sturen. Maar daarnaast zijn er ook een aantal interessante events geweest over de Youth Peace and Security resolutie van eind 2015. Dit is namelijk de eerste resolutie ooit van de VN Veiligheidsraad die zich volledig focust op de jeugd. Met deze resolutie willen ze geweld aanpakken door samen te werken met de jeugd.
 
New York heeft een echte netwerkvibe. Overal wisselen mensen businesskaartjes uit en worden belangrijke eerste contacten gelegd. Als UN Youth delegate hebben wij het genoegen gehad om met heel wat belangrijke mensen te ontmoeten.
Zo hebben we deze week de voormalige Secretaris Generaal, Ban Ki-Moon ontmoet. Onder zijn voorzitterschap was 'Jeugd' een van zijn prioriteiten, hij heeft namelijk een nieuw UN Envoy opgericht specifiek voor jeugd. Hij sprak over het belang van de Sustainable development goals, de inclusie van de jeugd en over zijn respect voor de jeugd.
Daarnaast hebben we ook een presentatie gekregen van Ahmad Alhendawi, de secretaris generaal van het UN Youth Envoy. Dit verliep op een heel andere manier dan de ontmoeting met Ban Ki-Moon. Waar Mr Ban Ki-Moon omgeven was door vijftien security guards, was Mr. Alhendawi de eerste om met ons een selfie te maken. Hij sprak over zijn plannen om het programma uit te breiden en over een nieuwe campagne die hij in november zal lanceren.
 
Na de werkuren hadden we bijna elke avond een receptie. Deze recepties gaan door op de Permanente missies van verschillende landen. Maar eentje stak hier toch boven uit. Zo waren we woensdag uitgenodigd door de ambassadeur van Australië. Deze vrouw vindt het de participatie van jongeren in het VN beleid zo belangrijk dat ze ons uitnodigde op haar persoonlijke residentie voor een cocktailparty. Ze sprak ons toe over het belang van diversiteit binnen de VN en hoe er de laatste jaren toch steeds meer en meer vrouwen een toppositie konden bemachtigen. Dit was een prachtige avond, in een ongelofelijk decor, net recht uit een Amerikaanse film.
 
Vandaag is de laatste dag in de gebouwen van de Verenigde Naties en ik kan vol overtuiging zeggen dat dit een prachtige ervaring was! Ik ga het missen! Nu nog een paar dagen vakantie nemen en dan terug naar de schoolbanken voor mijn laatste jaar Master Internationaal en Europees recht.
 
Met vriendelijke groeten
Ines