Ronald Parys stopt met politiek

Na het uiteenvallen van de LVB en het verspreiden van de manschappen op de verschillende lijsten, houdt oud-burgemeester Ronald Parys (63) het nu voor bekeken. Misschien wat vroeger dan oorspronkelijk gepland maar als hij terugblikt is het toch al bij al een positieve keuze voor een ander leven, een buiten de politiek. Na al die jaren mag dat wel.

Sinds 1976 zit Ronald in de lokale politiek. Eerst als gewoon gemeenteraadslid nadien vanaf 1994, als schepen van Financiën en Onderwijs, twee bevoegdheden die zijn bijzondere belangstelling weg dragen. In 2001 komt het burgemeesterschap bij Ronald Parys terecht omdat Gerard Platteau wegens juridische perikelen, zich verplicht ziet af te haken. Eind 2016 geeft hij het burgmeesterschap na 16 jaar door aan huidig burgemeester Luc Wachtelaer.

Ronald maakt op deze manier plaats voor Rutger Belsack als nieuwe eerste schepen en gaat zelf zetelen als gewoon gemeenteraadslid. Hij kreeg ook voorstellen van de nationale politiek maar ging hier nooit op in. Wel was hij in zijn beginperiode nog nationaal voorzitter van de Jong-Socialisten, maar hij koos steeds voor het lokale.

Bij zijn afscheid in december 2016, schreef ik een aantal teksten voor Belleman en een klein boekje over de carrière van Ronald Parys gecombineerd met hoe hij is als mens. Dit gebeurde toen op vraag van Luc Wachtelaer die zijn voorganger toen nog lof wou toezwaaien.

Misschien zijn de verhoudingen inmiddels veranderd of vergis ik me?

Hieronder het tekstje van toen:

16 jaar burgemeester

Begin januari 2001 krijgt Ternat na 24 jaar een nieuwe burgemeester. Gerard Platteau maakt plaats voor Ronald Parys. De 45-jarige advocaat/curator krijgt het burgemeesterschap aangeboden. Hij beseft dat er hem een moeilijke opdracht wacht waarbij het soms wankele evenwicht dient bewaard.

Een politiek zwaargewicht opvolgen zoals Gerard, een fulltime burgemeester, is niet vanzelfsprekend. Ook al wil Ronald een eigen politiek gaan voeren, de erfenis ligt op tafel met zijn voordelen en zijn nadelen. De ruime politieke meerderheid van de LVB-lijst biedt comfort maar tegelijkertijd dient de nieuwe burgemeester ook de politieke zwaargewichten van deze lijst tevreden te houden. Een kunst die Gerard begreep als geen ander. Ook Ronald houdt de groep samen maar het wordt per jaar wat moeilijker zodat in 2012 dient gezocht naar een coalitiepartner.

Waken over een erfenis is onvoldoende als beleid voor een burgemeester met ambitie. Mobiliteit, sociaal beleid, een sterk georganiseerd middenveld en de geliefde tradities van Ternat krijgen allemaal de noodzakelijke aandacht van burgemeester Ronald. Bij dit alles beseft hij dat een groot deel van dit beleid boven de hoofden van Ternat wordt beslist, het heikele dossier van de mobiliteit op kop.

Vergeten we de dringende investeringen niet die dienen gebeurd. Nieuwe fietspaden en het aanpassen van verouderde wegenis vergen de aandacht. Het oude gemeentehuis heeft zijn tijd gehad. Ternat bouwt een mooi en eigentijds complex en voorziet plaats voor een bib die al lang op zoek was naar een nieuwe omgeving. Het OCMW krijgt de nodige middelen om een ‘sociaal huis’ te realiseren wat buurgemeenten ons benijden Vergeten we ook de pas gestarte verbouwing van het sportcomplex/zwembad niet en de bouw van een nieuwe werkloods /arsenaal op het terrein aan het recyclagepark. Ronald Parys heeft zijn plaats in de Ternatse geschiedenisboeken verzekerd door deze opvallende infrastructuurwerken.

1 januari 2017. Het wordt even wennen, niet alleen voor hem maar ook voor de burger en iedereen die de laatste 16 jaar met hem samenwerkte. Al die ervaring steek je niet zomaar in een zak maar Ronald oordeelt dat het tijd is voor jeugdiger geweld.

16 jaar burgemeester, het is even genoeg geweest, tijd voor andere zaken. De fiets heeft wat stof vergaard, verre horizonten lokken. Zijn kleinzoon August wacht met open armpjes.

Belleman