Ruim 1.200 Belgen hebben constructies in belastingparadijzen

Normaal is onze doorluchtige Voorzitter van de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO) de rust zelve. Wie zo een omvangrijke en verantwoordelijke functie als het welzijn van 48 medepatriotten goed wil doen blijft best kalm. Misschien dat hij wat zenuwachtiger is met zijn kersttoespraak vanop zijn bordes, hij is de enige met een bordes, maar dat kan ook van de glühwein zijn.

Deze morgen schoof hij wat ongemakkelijk over en weer op zijn troon bij het lezen van de buitenlandse pers. Wie de reden wil kennen herleest best even de titel van deze bijdrage.

“Belleman, heb jij dit ook al gelezen? Weten ze al wie er op de lijst staat?” “Ik zou het niet weten Voorzitter. Ik heb wel een paar namen herkend, maar van buitenlandse sloebers. Uit de naburige Vrijstaat of koninkrijk zag ik nog niemand passeren. Maar wat niet is, kan nog komen.”

“Ik ben er eerlijk gezegd ook niet erg gerust in” ging hij verder. “Wel heb ik al die jaren mijn geld, gewonnen met de duiven, in de spaarkas gelaten in de naburige Vrijstaat. Emilienne belegde dat voor ons en trakteerde met Nieuwjaar met een paar geuzen als rente. Dat is inmiddels toch ook al een immens bedrag, zeker 699 euro. Nog altijd minder dan wat mijn duiveneten al die jaren heeft gekost maar daar houdt de fiscus geen rekening mee wordt er verteld.”“Voorzitter, Ik denk niet ze je voor 699 euro duivengeld de doos in draaien. Maar waar belegt Emilienne al die centen?” “Dat weet ik niet” was het korzelige antwoord van de verstoorde Roerganger. “Geef mijn rode telefoon eens voor een buitenlandse call.”

Ik hoorde hem een lang nummer draaien dat begon met 0032 en met wat onzekere stem vragen: ”Hallo Emilienne?” Van de andere kant kwam na een onheilspellende stilte “Neen, Emilienne zit op Barbados. U spreekt met Van Peteghem van de FOD Financiën…” Lijkbleek legde onze President de hoorn af. “Belleman geef eens die stenen kruik en die kleine glaasjes, ik moet even bekomen…”

Belleman