Slechtvalken doen het goed

zondag 14 maart 2021, 22u en wat

Rita speurt als eerste het eerste ei van Zjertrude. Even geheugen opfrissen: Zjertrude en Zjojef zijn een koppel slechtvalken die al enkele jaren de kerktoren van Ternat als hun thuishaven zien en er hun permanente woonst van gemaakt hebben.

Aanvankelijk legden ze hun 4-tal eieren in de dakgoot van de kerktoren, notabene zo’n 60 meter boven de begaanbare grond.

Geert en Luc hebben er een jaar later een heuse slechtvalkenbak geïnstalleerd en na wat experimenteren met in- en uitgangen, besliste het hooggeplaatste koppel om deze nestbak als hun definitieve woning te zien.

Vorig jaar plaatsten we een camera in het nest en sinds dit jaar is er ook livestream. Dat wil zeggen dat iedereen die wil en wanneer die wil een blik in het nest kan werpen.
En zo kon Rita als eerst het eerste ei voor dit jaar spotten.

Hierbij een foto in nachtmodus. Zjertrude zie je slapend boven op haar ei (zie achter de linker poot). Bij daglicht is het ei eerder rood-bruin en de verwachtingen zijn dat er zo 4 zullen gelegd worden en ondertussen beginnen we alweer te dromen van 4 jongen…maar dat is nog even afwachten.

In de nabije toekomst zal je naast de kerkdeur ook een informatiebord over onze slechtvalken vinden. Hou het in het oog!

Wie graag met de live-camera de avonturen van Zjertrude en Zjojef volgt kan via deze QR naar binnen:   

Voor Natuurpunt Ternat: Herwig Stoelzaet