Speeltuintjes voor de kinderen…?

 

Ook al merk je op bijgaande foto een immense schommel, toch is ze niet geschikt voor buurman Jacques uit de Kruidenlaan in Lombeek. Spijtig, maar niet alles is immers wat het lijkt.

Speeltuinen in woonwijken, een fijn gegeven dat mensen mogelijkheden moet bieden en dichter bij mekaar kan brengen. Zo ook de in de Kruidenlaan in Lombeek waar zopas een nieuwe speeltuin werd geopend door het gemeentebestuur.

De oude speeltuigen werden vervangen door nieuwe en het geheel kreeg een opfrisbeurt (behalve het infobord en de zitbanken…). Dit alles met inspraak van ter plekke. Belleman, nieuwsgierig zoals steeds, ging even langs en trof er een aantal buren aan. Een gretig oor en een pril zonnetje doen de rest.

Zo kwamen we te weten dat de vorige speeltuin nogal voor wat overlast zorgde. Neen, niet door de spelende kindjes maar door “hangjongeren” die er tot ’s avonds laat rare zaken kwamen fiksen. Een bepaald moment zo erg, vertelt een buurvrouw, dat de politie er met verschillende combi’s kwam postvatten. Het waren geen jongeren uit de directe buurt maar soms uit het verre omliggende die er samen troepten. Het probleem was algemeen gekend.

Het vernieuwen en aanpassen van de speeltuin moet bijdragen tot een echte speelomgeving waar dergelijke voorvallen uit het verleden geen plaats meer krijgen, zo hoopt althans de buurt. Een regelmatig toezicht en een stipt onderhoud kunnen hier helpen.

Een andere buurvrouw merkt wat schamper op: “nu onze kinderen al lang de speeltuin zijn ontgroeid, wordt er een nieuwe geïnstalleerd. Maar allez, hij kan dienen voor onze kleinkinderen.”

Voor de kleinkinderen van buurman Jacques misschien de oplossing? Zij zullen zeker in de grote schommel een plaatsje vinden. Opa echter…

 

Belleman