Sting in Ternat

 

Je kan er niet naast kijken als je Bart Rogiers ontmoet: wereldster Sting is prominent aanwezig bij Châteaux Vini aan de Industrielaan 38 in Ternat. Bart importeert sinds 2007de Toscaanse wijnen van Sting en echtgenote Trudie maar  Gordon Summer (de echte naam van Sting ) is sindsdien ook een persoonlijke vriend geworden.

Wat geschiedenis

Bart heeft de gewoonte als invoerder van Italiaanse wijnen steeds ter plekke te gaan om de mensen en het bedrijf dat produceert, goed te leren kennen.

Het is een mooi verhaal dat Bart me vertelt.

Toen Sting op zoek was naar een huis in Toscane (centraal-Italië) kwam hij terecht op het 350 hectare groot bedrijf Tenuta Il Palagio in Gifline Valdarno gelegen tussen Firenze en Arezzo. Hij was op de eerste plaats op zoek naar een mooie woning en niet direct gekomen voor een wijngaard.

Hij proefde er de wijn van de landbouwer die het domein uitbaatte en was meteen verleid door zijn kwaliteit. Wat Sting en Trudie echter niet wisten op dat ogenblik: dit was niet de wijn van het domein zelf maar een betere kwaliteit uit de buurt. Het gebied ligt net buiten de Chianti Classico maar wel binnen Chianti.

De verkoop ging door, nadien begon het grote werk om de wijngaard in orde te krijgen. Hiervoor werd een beroep gedaan op Alan York een bekende ‘viticulturist’ die veel ervaring heeft met biologische landbouw. Trudie en Sting zijn namelijk fervente aanhangers van alles wat biologisch kan worden geteeld. Meer dan de helft van de wijnstokken werd vervangen door nieuwe aanplant.  Paolo Caciorgna, die Bart goed kent, is er de wijnmaker van dienst en rijzende ster in het wereldje.

De beste wijnranken, de oudste, werden behouden en na twee jaar was er een eerste lekkere kwaliteitswijn. De wijn “Sister Moon” genoemd naar het liedje van Sting waarbij hij refereert naar het samenspel tussen mens, aarde, maan en natuur,  is een topwijn die goed in de markt ligt en heel wat expertise en zorg verklapt.

Een andere wijn van het domein is “Casino delle Vie”.  Het is de naam van een boerderijtje dat op het domein ligt. Deze wijn behaalde een score van 19/20 en gaf hiermee meteen veel gekende wijnen het nakijken. Daarnaast is er ook de Palagio (“When we Dance”), een echte Chiantiwijn ideaal voor pastagerechten en het resultaat van nieuwe aanplant. Al de wijnen van het domein kregen de erkenning ‘biologisch’ wat een strikte teelt en verwerking vereist.

Als blikvanger verkoopt Bart de ‘Message in a Bottle’ (het bekendste lied van Sting) aan democratische prijs. Het is een wijn die na rijping op Franse eiken vaten, perfect harmonieert met vlees, pasta en mediterrane stoofpotten. Hij is te koop in een speciale doos die ook een lege fles bevat waar men zijn eigen ‘message in a bottle' kan in droppen. Het is een origineel geschenk, geapprecieerd door de klanten.

Het 16-eeuwse ‘Palazzo’ van Sting en Trudie is inmiddels een echt bio-landbouwbedrijf  (met opnamestudio, hoe kan het anders met Sting in huis…) waar naast wijn ook fruit, honing en lekkere olijfolie wordt geproduceerd. Als exclusieve invoerder voor België verkoopt Bart  de wijn, de honing en de olijfolie van het domein.

Een wereldster zoals Sting moeilijk te benaderen? Als ik het verhaal van Bart hoor en de foto’s zie, lijkt wel het tegendeel waar. Bart ziet Sting op regelmatige basis tijdens zijn trips naar la Bella Italia. Ook als Sting naar België komt zoals naar Werchter Classic, zien ze elkaar. Er dient wel gezegd dat het eerder Trudie is, de vrouw van Sting, die gedreven bezig is met de bioproductie van het landbouwbedrijf ‘Tenuta Il Pelagio’. Sting apprecieert als bewuste fijnproever de lekkere producten die al sinds 2007 hun weg vinden naar België.

Belleman kan na het gastvrije onthaal door Bart  niets anders dan Sting gelijk geven: “Sister Moon” is een zeer lekkere wijn!  Te noteren met stip in de ‘carnet des vins’…

Voor wie een kijkje wil nemen: www.chateauxvini.be hier vind je alle nuttige informatie.

 

Belleman