Straffe mannen zorgen voor kleurrijke ambiance

Je bent 15 en geboeid door techniek. “Prutsen” met alles wat licht en geluid kan meebrengen, is dan een optie. Het is voor Tim Platteau uit Lombeek de start van een boeiende onderneming. Hoog tijd voor Belleman om zich met curieuze oortjes naar Loemek te reppen.

Hoe begin je aan zoiets? Voor Tim was het eerste feest waar hij zich als deejee kon uitleven een privéfeestje. Wat later begon hij te experimenteren met licht, nog steeds een boeiende uitdaging voor hem. Zijn eerste lichteffect bereikte hij met een groot doorboord zwanblik waarin lampjes gemonteerd zaten. Deze welriekende doos werd vastgezet op een platendraaier en verspreidde dan het licht over de feestgangers. Ja, je raadt het al: Tim kon werken op twee snelheden! 33 en 45 toeren…

Op zijn 18de werkt hij als geluidstechnicus voor alle Vlaamse artiesten van Clouseau, over Willy Sommers tot Dana Winner. Wat later wordt hij zelfstandig ondernemer en vindt hij zijn plaats in dit wereldje. Vanaf 2005 werkt hij samen met vennoot Jan. Het bedrijf doet per jaar een 250 à 300 organisaties vaak op verschillende plaatsen tegelijk.

Wie Midwinter al de jaren volgt, heeft Tim al aan het werk gezien en gehoord. Hij zorgde voor het geluid maar bouwde ook de grote tent, de kathedraal zoals ze genoemd wordt. Een indrukwekkende modulaire tent die heel wat mogelijkheden biedt. Deze tent wordt ook elk jaar gebruikt voor het feest van de Europese Unie op het Schumannplein in Brussel (zie foto). Niet alleen EU enTomorrowland komen bij Tim terecht, ook kleinere party’s en feestjes doen een beroep op hem. Het gaat hier dan vaak om een creatieve inkleding, dat is telkens de uitdaging. Steeds hetzelfde uitvoeren is niet aan te raden in deze hypernerveuze sector.

TBK Event Technology is nu de hippe naam van zijn bedrijf en het zwanblikje is niet meer in gebruik. Daarnaast is er ook nog Showlab. Nog niet veel van gehoord? Zeker weten van wel, maar deze mannen werken achter de schermen en zorgen ervoor dat artiesten en organisaties in de kleurrijke schijnwerpers kunnen staan, liefst nog ondersteund met feilloos geluid.

“Special effects” is er recent bijgekomen. Hier komen de opdrachten, naast van grote optredens, ook van Vlaamse feuilletons, reclamefilms en kinderprogramma’s. Voor Tomorrowland zorgt het bedrijf voor vuur en sneeuw. Enkel voor sneeuw zijn er 101 mogelijkheden. Dit is telkens uniek op maat en vraag van de klanten, je kunt hier moeilijk standaard werken. Onlangs verkreeg het bedrijf ook een Europees certificaat voor vuurwerk dat binnen kan worden afgestoken. Tim ging hiervoor in Frankrijk op cursus want in België bestaat deze specialisatie nog niet. Vanzelfsprekend komen hier ook heel aangepaste verzekeringen bij kijken.

De werking van dit bedrijf is vrij arbeidsintensief en vaak op andere uren. Veiligheid is hier geen ijdel woord. Tim vindt dit uiterst belangrijk net als het feit dat hij zich creatief kan uitleven binnen de vraag van de klant, groot en klein.

Je moet zelfs eens gaan kijken op skyshelter.be, dan besef je maar eerst welke mogelijkheden er geboden worden door Tim en zijn medewerkers.

Een laatste raad van Belleman: gooi dat lege blikje niet te snel weg, het kan de start zijn van een creatieve onderneming! Wel opletten voor de toeren… traag beginnen!

Belleman (op traag toerental)