Streeklekkernij van het seizoen: hoppescheuten!

Zelfs de imposante wagen van chef-kok Kris Vander Cammen was bijna te klein voor het ‘mallognege” (voorlopig slechte) been van jullie Belleman. Het vroeg wat tijd maar uiteindelijk lukte het: met beide benen, een goed en een minder goed, op weg naar Meldert om de oogst mee te maken van de eerste hoppescheuten in de streek.

Geen hoge hoppestaken die vroeger het landschap bepaalden, maar netjes aangelegde lange rijen opgehoogde grond waarin de scheuten hun weg zoeken. Luc Van Langenhove is de naam van de hopboer die er duidelijk zin in heeft. Sinds 1992 is hij hier mee bezig. Hij verzekerde zo de verderzetting van het bedrijf van zijn ouders die in de streek met hop waren bezig geweest. Hij denkt eraan om opnieuw echt hop te gaan kweken en zo een eigen streekbier op de markt te brengen. Er ontbreekt hem voorlopig enkel de tijd.

Luc is de grootste kweker van de streek en voorziet, naast de vroegmarkten, een reeks gekende restaurants, waaronder resto Nonon van chef Kris, van hoppescheuten. Tijdens de maanden maart en april vind je op de menukaart de vele gastronomische suggesties die mogelijk zijn met dit witte goud.

Na het arbeidsintensieve werk van het steken van de scheuten op het veld, worden deze gewassen en verpakt. Verser kan het niet want amper een kwartier later kan Kris al in de kuip zijn gewassen scheuten opvissen om ze nadien te ‘blancheren’ klaar voor verdere afwerking.

Ik zou zeggen waarop wachten jullie? Doe de proef op de som en degusteer nu deze lekkere streeklekkernij, ze maken de perfecte brug met het seizoen van de asperges.

Belleman