Strijd tegen groen!

Neen, beste lezer, niet de politieke partij, maar het gevecht tegen het ongewenste groen dat deze dagen welig tiert in onze tuin en op wegen en pleinen in onze gemeente.

Het herfstweer van onze Belgische zomer (al gemerkt dat we voor dit slecht weer het adjectief Belgisch gebruiken en niet Vlaams?) met zijn overvloedige neerslag zorgt ervoor dat het onkruid onuitroeibaar lijkt. In de privétuin is het nog net bij te houden, op het openbare domein lijkt het wel een hopeloze strijd.

Sinds 1 januari 2015 is het verboden voor openbare besturen om nog langer pesticiden te gebruiken om de wegen en paden onkruidvrij te houden. Trouwens niet alleen gemeenten vallen onder deze ingrijpende maatregel ook scholen en zorginstellingen dienen deze producten af te zweren.

Dus moet men op zoek naar alternatieven die wel het milieu respecteren. Eén van de mogelijkheden is de gasbrander. Een intensieve en dure manier om het onkruid weg te krijgen. Sinds kort beschikt Ternat over een andere oplossing: de stoommachine. Je hebt ze waarschijnlijk al zien rondrijden in je straat: een wat logge kar die het kruid aan de rand van de weg probeert te verdelgen met stoom. Het dient gezegd: pesticiden waren efficiënter. Maar zoals we allen wel weten, vormen deze een te zware belasting voor ons milieu.

Deze radicale ommezwaai betekent wel meer werk voor het personeel want het is niet vanzelfsprekend dat het onkruid lange tijd wegblijft met één behandeling. Zeker niet met de Antarcticatemperaturen van onze natte Vlaamse, excuseer Belgische zomer. Voeg daar nog het gewone onderhoud van het openbare groen bij en je kunt al raden dat niet er te veel ‘congé’ moet genomen worden op de groendienst. Daarom werden er ook jobstudenten ingeschakeld om de dienst te versterken.

Ook creatieve oplossingen gaan de strijd aan tegen het onkruid. De Jos Van Rossem die mee de begraafplaatsen onderhoudt, weet er alles van. Om de grindpaden onkruidvrij te houden komt er een laag teelaarde op die wordt ingezaaid en toegebold. Dit zou makkelijker kunnen onderhouden worden dan de klassieke paden met steentjes. Wambeek kwam zo als eerste aan de beurt. Afwachten wat het wordt.

Zoals jullie merken een (groen) werk dat nooit stopt, de mythe Sisyphus waardig…

Belleman