Survival

Voor diegenen onder ons die nog steeds denken dat de melk uit de plastic flessen van de winkel van meneer De Bock komt: survival = overleven met de middelen die de natuur ons biedt. Eenvoudig dus, sommigen noemen het primitief, ik noem het “back to nature in respect”. De koe bij de uier pakken.

De ongeziene sanitaire crisis wedijvert met de energiekosten om onze dagelijkse aandacht. In beide gevallen vergt het een gedragsverandering. Niet makkelijk voor een gewoontedier als de mens.

De eerste crisis is complex en langdurig. Mondmaskers, oversterfte, hou de ander op afstand als leprozen, vaccins of geen vaccins… Ambiance verzekerd, ook in de Wetstraat, mocht het niet zijn dat velen al dierbaren verloren aan het vuile beestje.

Bij de tweede crisis, de energiekosten die de elektrische pan uit swingen, moet de ontnuchterende afrekening meestal nog geserveerd worden. Voorschotfacturen met astronomische bedragen zijn de voorbode van wat onherroepelijk nog in de bus valt, digitaal of via de factrice.

Back to basics, to nature kan hier een oplossing brengen

Voor deze laatste crisis is onze Doorluchtige Voorzitter volop aan het werk geschoten samen met zijn Angèle. Ieder draagt zijn/haar steentje bij, ieder doet waar hij/zij best in is. Zo sjouwt Angèle elke morgen rond 06 u een halve stère beukenblokken binnen om de houtkachel aan de vlam te houden. Het vermijdt dat de CV op aardgas zijn verslindende werk kan doen. Het is wel in huis geen comfortabele 22 graden meer maar een dikke 20, voor de kachel soms zelfs veel meer maar dan moet onze first lady rap zijn met haar houtblokken.

Angèle heeft haar buitenkeuken opnieuw geactiveerd. De barbecue op gas werd vervangen door de oude op houtskool. Met haar dikke frak aan staat ze elke noen te koken. Onze Grote Roerganger hoor je niet klagen en is zeker nog niet vermagerd. Enkel de roomsaus met bospaddenstoelen van gisteren was wat geschift maar dat gebeurt ook al eens bij Jeroen heeft hij al gemerkt.

’s Avonds fietst Angèle op de rollen. Met de energie die daarbij vrijkomt kan onze Voorzitter naar Blokken kijken, op TV en in de kachel, en Goedele Wachters. Na het journaal moet Angèle het opgeven. Dat kan geen kwaad want onze Voorzitter is dan toch al in de zetel voor het vuur in slaap gesukkeld.

Onze President is immers doodop van het intelligente werk waarbij de hersens het overnemen van de brute kracht. Ieder zijn ding. Zo houdt hij nauwlettend de kaarsenvoorraad bij zodat er steeds voldoende licht is om de belangrijke documenten als de schepenwissel van de naburige Vrijstaat, de Aldi-folder en de brieven van het Kremlin te doorgronden. Bij slinkende kaarsenvoorraad, biedt het lampje op campinggas verlichting. Een beetje zoals in de 18de eeuw, de ganse eeuw werd ernaar vernoemd. Enig idee voor een naam voor deze eeuw?

De leverancier van elektriciteit zal het geweten hebben, ze kunnen daar binnenkort gaan stempelen. Enkel voor het fris houden van zijn geuze zoekt onze Voorzitter nog een gepaste oplossing. Maar dat zal eerder een probleem worden voor de zomermaanden, nu is het buiten fris genoeg.

Belleman (getikt met handschoenen)