Ten strijde!

Onze Doorluchtige Voorzitter van de Onafhankelijke Republiek Overnelle stond gisteren in grote twijfel. Het is niet zijn gewone doen want hij lijdt, zoals alle grote leiders, niet aan voortschrijdend inzicht dat hem zou kunnen doen twijfelen. Waarom zou hij ook? Juist is juist en dit komt binnen onze enclave overeen met wat hij ons “voordenkt”.

Samen met Miek de communicatiefreak zat hij aan het grote eiken bureau in de wat verduisterde kamer met mooie houten lambrisering. Het zou kunnen een bureau zijn op een schoon verdiep in een stadje. Er was een peiling geweest naar het toekomstig kiesgedrag van onze 48 stemmers. Anders dan in de onze omliggende vrijstaten, graafschappen en hertogdommen mogen hier de kinderen boven de zes ook al stemmen. Evarist, inmiddels in het derde leerjaar met masker, is immers verstandig genoeg om een bolletje rood te kleuren en hij had beloofd het potlood niet nat te maken.

Uit de peiling bleek dat slechts 97,92 % van onze inwoners voor de Grote Roerganger had gestemd! Er moet dus iemand een andere mening hebben! In onze perfecte Republiek! Hoe ondankbaar kan men zijn! De grote vraag was: wie?

Miek beweerde dat het pachter Petrus was die ontevreden is dat men veel langer zijn grote stal gebruikt dan voorzien door de vele prikken die er worden gezet. Onze Voorzitter hield het op Danira die niets onverlet laat om zand in de machine te strooien. Miek stelde voor dit percentage niet te vermelden in de officiële communicatie rond de peiling, het was volgens hem verwaarloosbaar. Onze Voorzitter wilde het exacte cijfer naar de pers om niet betrapt te worden op een leugentje.

Om deze toch wel heel hoge score te vieren en zijn volgzame bevolking te bedanken laat hij nu koekendozen maken met daarop een historische foto die het plebs moet courage geven. Hij zal als Romeins imperator met geheven zwaard op een strijdros plaatsnemen en achter hem zijn onderdanen verkleed als aanvallende Romeinse legionairs.  Daaronder de leuze” Ad Pugnam!” “Ten Strijde!”.

“Usque ad mortem!” dacht Miek er nog bij te plakken maar dat vond onze Roerganger te verregaand, wie strijdt er nu nog tot de dood? Tenzij op intensieve in het naburige Graafschaap, maar ja hoe wordt dat bestuurd?

Hier kijken we uit naar de koekendozen!

Belleman