Ternat: geen groentje in groen!

Ik herken Ternat bijna niet meer. Hebben jullie net als Belleman al gemerkt dat Ternat groener en groener wordt? Stouterds zeggen dat hier een bewuste machtsovername aan de gang is, zo groen! Lees maar even mee.

Het park Kruikenburg,Ternat beheert dit openbaar domein, kreeg onlangs 4 banken en 4 tafels. Het moet de Ternattenaar toelaten te picknicken in het groen midden het centrum van de gemeente. Dat het hier menens is, bewijst dat dit gerief gemaakt werd uit Europese eik. Geen goedkoop houten spul maar een houtsoort voor het leven, een visie op lange termijn. Niet allen tegelijk daarheen met de broodmand, het zijn er voorlopig nog maar vier.

Ternat sponsort kiekens! De laatste “tok-tok actie” van de KWB kan opnieuw rekenen op heel wat belangstelling. Hier promoot men het houden van (leg)kippen. Wie beslist tot het kopen van deze dieren krijgt 1 euro per beestje ondersteuning. Het moet onze afvalberg mee helpen verkleinen. Wie geen flauw besef heeft uit welke kant van de kip de eieren komen (een kip zonder kop?), kan zelfs begeleiding krijgen zodat er geen domme dingen gebeuren. Deze kippen zijn ook speciaal getraind om de vos te verschalken. Er werd werkelijk aan alles gedacht.

Wie denkt dat de eitjes uit de Delhaize komen is er dus aan voor de moeite. Telkens je voortaan ’s morgens een eitje verorbert, past een oprecht dank u wel aan Ternat (en aan de KWB en aan Horta). De Delhaize zal het voelen en plant al een tegenzet. Nu met Pasen in zicht zijn er mogelijkheden!

Onlangs kon je ook lezen dat Ternat het goed doet op gebied van afvalbeheersing. Het nieuwe recyclagepark en stimulerende maatregelen om wat groener te denken, levert ons dit positief resultaat op. Nochtans kan Belleman ergens in de officiële cijfers over afvalbeheersing lezen dat Ternat nog steeds boven het Vlaamse gemiddelde afval produceert. Roepen we hier te snel hoera of is er effectief een ernstige (officiële) kentering?

In een recent artikel over de “Mister Propers van Ternat” kon je nog lezen dat er in 2015 2.804 zakken zwerfvuil werden verzameld op het Ternats grondgebied. Waar staan we hier volgens de Vlaamse ranking? Maar deze junk is waarschijnlijk uit het raam gegooid door snoodaards die in Ternat passeren, tenminste zo denkt Belleman. Wie gaat er nu zijn eigen gemeente bevuilen?

De aandachtige Belleman-lezer weet ook dat er in de buurt van de markt een laadpaal komt voor elektrische wagens. Nog even geduld. Wel staat er een eerste laadpaal voor elektrische fietsen aan het gemeentehuis, rechts van de ingang. Er komen er nog een paar bij op andere plaatsen binnen de gemeente. Tegelijkertijd volgt de gemeente het goede voorbeeld van het Ternatse OCMW dat al een paar jaar geleden een elektrische fiets aanschafte. Het aankopen van deze fietsen door de gemeente moet een vermindering van de CO2-uitstoot opleveren van liefst 20 %... Geef nu toe: gewoon door een paar fietsen 20 % minder schadelijke lucht! In de CO2-uitstoot van de gemeente, van Ternat, van Vlaanderen, van de wereld? Wie helpt even domme Belleman?

Wie denkt Belleman is eindelijk klaar, denkt verkeerd. Een belangrijke besparing bewaart Belleman als laatste. Door gebrek aan agendapunten is er deze maand geen gemeenteraad. Jullie lezen het goed: geen gemeenteraad, terwijl er normaal elke maand eentje gehouden wordt.

25 gemeenteraadsleden krijgen die maand geen zitpenning, dat is pas een mooi voorbeeld van besparen! Zeker als je weet dat ook de voorzitter van de raad deze maand ook niks ontvangt en die krijgt dubbel geld. Spijtig dat er wel nog twee commissievergaderingen zijn waarvan de leden presentiegeld krijgen, anders was er sprake van een flinke besparing.

Reken maar eens hoeveel minder CO2 dit betekent: 25 leden die zich niet moeten verplaatsen deze maand. Tenzij ze allemaal met de elektrische fiets komen? Het zal even dringen worden aan het oplaadpunt voor het gemeentehuis…

12 + 1 = 13. Dat is de meerderheid bij 25 leden. Die ene maakt duidelijk het verschil. Geef zelf toe, Ternat wordt groener en groener en we zijn nog maar halfweg tot de volgende verkiezingen!

Belleman (jaagt hier net een vosken weg…)