Ternat krijgt tweede atelierroute

Ternatse kunstenaars verdienen meer aandacht dat is het opzet van de tweede editie van de atelierroute die in september wordt georganiseerd in Ternat. Initiatiefnemer en kunstenaar Herman Abé uit Lombeek is er al volop mee bezig. Hij krijgt deze maal de hulp van Marthe vanhoutte, een specialiste keramiek eveneens uit Ternat.

Herman zelf is een creatief man die met bronzen beelden, gemaakt volgens de oeroude “verloren was methode” de aandacht trekt. Hij maakte na zijn opleidingen in Aalst en Gent eerst een tijdlang kunstige glasramen. Hij schilderde ook op glas en restauratie van oude stukken werd zijn specialiteit. Tot hij het voor bekeken hield omdat hij met werk meer onder de mensen wilde komen. Sinds deze beslissing is hij her en der in het Vlaamse land aanwezig met vorig jaar nog een opgemerkte tentoonstelling in Knokke. Deze zomer is hij een tijdlang te gast  in Damme.

Zijn ranke bronzen danseressen zijn gegeerd waardoor hij soms moeilijk voldoende materiaal bij mekaar krijgt voor een volgende tentoonstelling. Hij is dan ook elke dag aan de slag, zelf het brons gieten en afwerken is niet alleen een creatieve uitdaging maar vereist ook heel wat technische vaardigheden.

Er zit heel wat kunstenaarstalent in Ternat en directe omgeving, deze onder onze aandacht brengen is de bedoeling van de kunstroute langsheen de Ternatse ateliers, aldus Herman Abé. Ook mensen van buiten Ternat mogen aansluiten. Voorwaarde is dat ze afspreken met een Ternats artiest om aan te sluiten bij zijn atelier als gast.  Herman sprak ook de gemeente al aan om mee te werken. Hij kreeg van schepen Timo en burgemeester Michel reeds de mondelinge toezegging voor zijn initiatief.

Net voor de atelierroute die plaatsvindt van 27 tot 29 september is er nog een tentoonstelling in het Ternatse gemeentehuis. De opening gebeurt op 6 september en zal 2 à 3 werken per deelnemende kunstenaar tonen gedurende drie weken.

Mensen die wensen mee te werken of deel te nemen kunnen Herman Abé contacteren via oaternat@gmail.com of bellen 0474/70.30.83

Bijgaande foto toont Herman met een wassen beeld als vorm voor het gieten in brons.

Belleman