Ternath Les Bains

“Maar deze keer gaar het niet waar zijn! Als het voor de dikke geldt moet een kleine zelfstandige dit ook kunnen aftrekken!” Aan het woord een kleine zelfstandige uit Ternat, zaakvoerder van een taxibedrijf. Omwille van de privacy gaan we de naam niet noemen maar laten we hem gewoon Jean noemen, dat bekt lekker.

Hij besluit met bovenstaande zin een vurige discussie met een vertegenwoordiger van het gelegaliseerd FOD-berovingsbedrijf van de burger. Jean had namelijk een aantal niet voor de hand liggende verplaatsingen in kosten gebracht. Hij was in Venetië, Fiji en Sydney gaan kijken naar de lokale watertaxi’s.  Naar Antwerpen was hij niet geweest want daar mocht hij niet binnen met zijn diesel. Mocht hij met cruiseschip gekomen zijn geen probleem maar ja een kleine zelfstandige…

Beroepskosten zou je denken dergelijke verplaatsingen van deze vooruitziende ondernemer. Holala daar is het laatste woord nog niet over gezegd, de gelegaliseerde berovingsdienst van de FOD weze gewaarschuwd! Hij had namelijk in de krant gelezen dat het zeewater stijgt en dat er misschien de komende jaren water kan staan tot in Dendermonde.

Als het in Dendermonde kan, kan het ook in Ternat dacht Jean. Ternat is immers niet Middelkerke waar een ex-judoka alleen standhoudt tegen het wassende water. Alhoewel daar ook een kleine barst in de spreekwoordelijke dijk te merken was, want de man had zich toch al ingeschreven voor een intensieve zwemcursus. Vanwege dus het wassende water groeide Jean zijn plan om geleidelijk aan over te schakelen van de zwarte bolides naar een watertaxi. Zijn studiereizen, waarvan sommige niet bij de deur, waren dan ook een echte voorbereiding op de toekomst en dus fiscaal te verantwoorden.

Hij was al naar een bootshow geweest maar daar stonden enkel dure jachten die moeilijk toegankelijk waren. In Sydney had hij een kleinere watertaxi zien varen die makkelijk, wendbaar en zuinig in gebruik was. Het mag geen te groot ding zijn want hij diende ook door te kunnen in kleinere vaarstraten zoals de Prieelstraat.

Wanneer hij iets meer gaat vernemen van de berovingsdienst, weet Jean nog niet. Maar zijn vaarplannen voor Ternat komen daardoor niet in het gedrang. Waar een wil is, is immers een (water)weg!

Belleman