Ternats onderwijs: om geen plan verlegen

Chris De Hovre, financieel directeur, en Luc Roeges secretaris van het schoolbestuur van KBSOT (Katholiek Basis- en Secundair Onderwijs Ternat), maken tijd voor jullie Belleman. Nog net geen rubberlaarzen aan of veiligheidshelm op het hoofd, Belleman neemt jullie mee op (veilige en straffe) werftoer.
 
Wie in de buurt komt van Kruikenburg in de Statiestraat kan er niet naast kijken: hier heerst een enorme bedrijvigheid. De indrukwekkende bouw op het vroegere voetbalterrein van Ternat vraagt onze aandacht. Tegelijkertijd vordert ook de bouw in de Serclaesstraat achter de lagere school “De Brug” waar Sint-Angela uitbreidt.
 
Aanvankelijk begonnen als een dossier voor een nieuwe sportzaal, bleek al snel dat er nog budget was voor scholenbouw. Voorwaarde was echter dat men in de formule DBFM (Design, Build, Finance en Maintenance) instapte, een soort van onroerende leasing waarbij men zich engageert voor dertig jaar. Voor Ternat het geknipte moment om wat te doen aan de dringende vraag naar nieuwe lokalen.
 
De Brug
Deze kleuter- en lagere school zitten voorlopig nog op drie plaatsen. Wegens stijgend succes is er een acuut plaatsgebrek. Deze school krijgt het nieuwe gebouw dat verrijst op de plaats van het oude voetbalterrein. Eigentijds met licht en lucht voor de vele leerlingen. De grond voor deze school werd door de Broeders van de Christelijke Scholen in erfpacht gegeven.
 
Naast 28 klassen is er plaats voor sanitair, secretariaat, directie en nutslokalen. Een polyvalente zaal kan ook gebruikt als refter. Leerlingen van de basisschool en de kleuters krijgen elk hun aparte speelplaats. Een nieuwe fietsenstalling is ook voorzien. Streefdatum voor de oplevering van deze nieuwe school is januari 2017.
Voor het gebouw op de hoek van Serclaesstraat komt een parking met een deel kiss&ride (kus en maak dat je wegkomt…). De Statiestraat zal zo minder druk worden. De parking mag gebruikt worden als publieke parking buiten de uren. De gemeente verleent hier haar medewerking.
 
Sint-Angela
Middenschool Sint-Angela heeft zijn nieuwbouw achter “De Brug”. Tien nieuwe vaklokalen worden gebouwd aansluitend bij de sportzaal. Er komt een nieuwe toegang via de parking van de gemeentelijke sporthal. Voor deze omgevingswerken is er ook een samenwerking met de gemeente Ternat. De Statiestraat krijgt hierdoor minder drukte te verwerken. Het oude ‘grijze’ gebouw kant Statiestraat verdwijnt op termijn. Na de herfstvakantie van dit jaar moeten in principe de nieuwe gebouwen afgewerkt zijn.
 
Eenmaal de nieuwe “Brug” in orde, worden de oude gebouwen aan de Serclaesstraat gerenoveerd voor Sint-Angela.
Zo krijgt elke school zijn eigen site. “De Brug” op het vroegere voetbalveld en Sint-Angela op de hoek van Serclaes en Statiestraat. Sint-Jozef kan na de verhuis van “De Brug” tenslotte opnieuw beschikken over al zijn lokalen.
 
De totale kostprijs voor beide projecten bedraagt 12 miljoen euro. Natuurlijk zijn hier via AGIOn (AGentschap voor Infrastructuur binnen het Onderwijs) subsidies voorzien. Voor “ De Brug” bedragen die zelfs 81,5 % van de totale kostprijs.
 
Ook nog vermeldenswaard is het plan om op het braakliggend terrein aan de Serclaesstraat (links van het nieuwe schoolgebouw) een groenparking aan te leggen. Goed voor bijkomend 70 plaatsen in het centrum van de gemeente. De besprekingen met de gemeente zijn hier aan de gang.
 
Dit zorgt voor 115 extra parkeerplaatsen in de gemeente. 45 op de hoek van de nieuwe school en 70 op de nieuwe parking met bomen en groen. Deze laatste zal meteen ook het historische kader van kasteel Kruikenburg ten goede komen.
 
Nieuwsgierig? Ga maar eens kijken naar de evolutie van de werken: debrug-sintangela.scholenvanmorgen.be. Een blog geeft wekelijks een update.
 
(moe gewerkte) Belleman