Tik tak tok

Zijn trouwe medewerkster Simonneke gooit het buitenlands blaadje achteloos op zijn bureau. Op de cover drie jonge gasten met beginnende baardgroei die geconfronteerd worden met fotomateriaal uit het verleden dat niet veel om het lijf heeft.

Simonneke heeft het gekocht. In het verleden was ze nog actrice in een reeks waarvan ze de naam is vergeten en werd opgenomen in de Dreef van de naburige Vrijstaat. Ze had toen altijd haar C&A-kleedjes aangehouden, spulletjes van Cups and Co gooi je niet te grabbel voor te nieuwsgierige sensatielenzen.

Onze Illustere Voorzitter van de Onafhankelijke begint onrustig te schuiven op zijn troon die ook dienstdoet als bureaustoel. Hij vliegt naar huis en tuimelt daar de beste voorkamer binnen. De nep Val Saint Lambert vaas met stoffige, zijden bloemen dient te wijken voor koekendozen, de indrukwekkende tafel vol.

Deze blikken recipiënten dragen rijkelijke afbeeldingen gaande van keizerin Sissi tot het in vol ornaat getrouwd koningskoppel Boudewijn en Fabiola. Maar nu gaat het om de inhoud: foto’s van het geslacht van de grote Roerganger, alhoewel het woord geslacht hier misschien verkeerd gekozen is…

Zenuwachtig graait hij in de rijke voorraad nostalgie die compromitterend materiaal kan bevatten. De eerste foto is een klassieker: zijn zus 6 maanden, gefotografeerd op een schapenvelletje. Het linkervoetje bedekt nog net argeloos de bron van alle menselijk leven. Een gelijkaardige foto van hemzelf komt boven water maar daar volstaan geen voeten om de toen al uit de kluiten gewassen Voorzitter te bedekken. Hij gooit hem aan de kant met een zucht van opluchting, gevonden!

Hij overschouwt de blikken dozen en krijgt een gedurfd idee. Hij zou eens bellen naar Fredje van Jules De Strooper koeken. Misschien kan deze een doos maken met een afbeelding van onze Illustere. Hij heeft een mooie foto liggen waar hij met gestrekte linkerhand naar de hemel wijst. Niet naar de Almachtige maar als aansporing voor het plebs op weg naar een betere toekomst! Daaronder kan dan “Avanti!” staan of beter nog “Vooruit”, hoe origineel!

Hij neemt zijn inktpot en zijn pen want hij wil zich volledig indekken voor deze gevoelige materie. “Beste mensen van Tik Tak…” Het is Tik Tok antwoordt Angèle terwijl ze schijnbaar achteloos de aan de kant gelegde foto in haar zak steekt. Zij kan het weten want ze heeft een drukbezochte account op dit platform met veel fotomateriaal. Het geld dat dit oplevert bewaart ze in een koekendoos, een zwarte.

Belleman