Toch wel speciaal mannen in Ternat!

Het was even schrikken (of was het even wennen?): je sinds jaren vertrouwde huisdokter die met een glimmend retro-kapsel zijn verbaasde patiënt ontvangt…Gelukkig heeft alles zijn reden en dan is Belleman er als de kippen bij want de lezers wachten!

Muziek in de aderen

Na ernstig medisch onderzoek kan Belleman bevestigen: patiënt Guy Belsack heeft naast de normale bloedcellen ook muziek door de aderen stromen. Dit medisch consult wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds…

Kleine Belsack was nog maar 12 jaar oud toen hij zijn eerste concert mocht spelen in Huizingen. Als jonge ket was de keuze ook niet zo uitgebreid: muziek, voetbal of chiro. Guy koos voor muziek meer bepaald voor de hoorn. Het stopte niet meer, zeker niet toen hij zich als jonge huisarts in Ternat kwam nestelen.

Twee maatschappijen, Euterpe en Verbroedering, vulden het muzieklandschap in deelgemeente Ternat. In 1998 werden de oude geschillen van tafel geveegd en ontstond “Koninklijke Muziekvereniging Ternat”, later Musate (Musiceren Samen in Ternat).

Voor dokter Guy is de muziek en Musate een perfecte uitlaatklep voor de drukke dokterspraktijk. Wat is eigenlijk een hoorn, vraagt Belleman die niet verder is geraakt dan de basgitaar. Een hoorn klinkt zachter dan een trompet, vertelt Guy en beschikt ook over drie ventielen. Het is eigenlijk een instrument van het klassieke symfonieorkest dat zijn weg vond naar de harmonie. Het instrument heeft een dragende rol in de bezetting van de harmonie, ze zijn dan ook met vier bij Musate.

Lets s(w)ing together!

Belleman kijkt al wat minder verbaasd naar het retrokapsel van zijn dokter als hij de reden ervoor verklapt. Musate organiseert immers op zaterdag 30 april een “Retro Swing Party”. Muziek uit de jaren 30 tot 50 met kleppers als Glenn Miller, Cab Calloway en Benny Goodman, het zal er stuiven!

In hun constante zoektocht naar vernieuwing vond Musate dat het tijd werd voor deze swing. Als voorzitter ( sinds 25 jaar) vond Guy dit een uitstekende uitdaging voor zijn muziekvereniging. Dirigent Jo Schelkens, geen kleine naam binnen de sector, zag het zitten. De repetities konden beginnen.

Het blijft echter niet alleen bij het zoeken naar en het brengen van de passende muziek, het kader waarin dit alles gebracht wordt dient ook te kloppen. Vandaar het verrassende bezoek aan de kapper want voorzitter Guy gaat deze avond ook presenteren en zal dus dienen te glimmen in de spotlights…

De gasten dragen best kledij die past bij die dolle jaren. Het hoeft geen volledige outfit te zijn, enkele originele accenten kunnen volstaan. De leden van Musate gaan hun publiek hierbij helpen.

Naast Musate is er ook dansgroep Casablanca uit Gent die uitnodigen ten dans en ter plekke initiatie geven. De stoelen zullen overbodig zijn! ‘Crooner’ Bruno Beeckmans vervolledigt de swinging party.

DJ’s Rudilicious en The Cherry Dots nemen over als de muzikanten hun adem op geraakt of hun ‘amesuur’ niet meer vinden…

Dat het Guy Belsack menens is onthult volgend detail na ons gesprek. Belleman dacht dat hij al vertrokken was maar plots komt Guy nog even terug om fier zijn glitterbretellen te tonen, net gekocht in E5-mode. De glinstering van de bretellen is ook in zijn ogen te merken. Wat een mens allemaal al niet doet…?

Belleman stelt voor om het imago af te maken voor die avond: een fijn glimmend snorretje en hevig blinkende “lakschoenen”. Afgesproken Guy?

Praktisch:

Retro Swing Party, zaterdag 30 april in JC Puls, deuren 20 u. Toegang 10 euro.

Dresscode retro-vintage (jaren 30-50) Tickets via tickets@musate.be

Belleman (netjes in het driedelige gestreepte pak en vet in het haar…)