Toerisme en onderwijs

Neen het is niet wat die ene trouwe lezer denkt. Het is geen luxeverzuim want onze enige leerling van onze lagere school, Evarist, is niet vroeger op vakantie vertrokken. Hij is tot de laatste dag van zijn vierde leerjaar trouw naar zijn klasje blijven komen. Maar je houdt het niet voor mogelijk; de laatste dag van het drukke schooljaar bleef de deur gesloten! De juf was er niet!

Je kent ze nog wel de pezige, ongehuwde, gebrilde dame die al jaren de jeugd verblijdt met haar onmetelijke kennis in onze Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO). Ze is nog een verre nicht van onze Doorluchtige Voorzitter, maar dat geheel terzijde.

De roddelgrage inwoners van onze Onafhankelijke, het is hier niet anders dan in de naburige Vrijstaat, dachten eerst aan corona. Tot ze de taxichauffeur hoorden die haar in het holst van de nacht naar de luchthaven Bieshoop International had gebracht. Vliegtuigen naar verre bestemmingen, zeker de goedkopere, vertrekken immers steeds op een ontiegelijk uur. Het bleek de jonge Adonis, annex chauffeur zijn laatste rit, want hij stopt ermee tot onvrede van zijn schoonvader die zelf jaren alle notabelen van onze Republiek heeft vervoerd.

Dat de juf luxeverzuim pleegde was niet direct een probleem voor ons Evaristje maar wel dat zijn rapport nog in het gesloten klasje lag. Onze President in eigen persoon diende zijn sleutel uit de kast te halen voor de resultaten van de snuggerste leerling van ORO. En wat bleek: Evaristje was voor alle vakken opnieuw de primus van de klas. Dreamland lonkte, tenminste als men erin zou slagen de republiek te verlaten met al die verkeersellende in de Vrijstaat.

Onze grote Roerganger nam zich voor toch eens een hartig woordje te praten met zijn pezige nicht, als ze tenminste nog zou terugkeren want tegenwoordig moet je van niets meer verschieten in het onderwijs...

Belleman