Tommeken, Tommeken…

Een mens heeft zo van die rare gewoontes. Eentje van mij is een open kerkdeur binnenstappen. Eventjes weg van de buitenwereld en wat tot rust komen, niet iedereen vindt de tijd.

Gisteren echter kwam ik er tot mijn verbazing een keurig gekleed en gecoiffeerd jong manneken tegen achteraan in het godshuis. Hij stak een (betalende) kaars aan. Teken dat hij verwachtingen koesterde of wou bedanken?

Toen mijn ogen gewend waren aan de rust brengende donkerte van de ruimte, merkte ik dat het Tommeken was die ik kende van tv. Hij was kleiner dan ik verwachtte en opvallend rustiger dan de glamourboy die we soms op het scherm zien passeren. Ik vroeg hem wat hij vanuit Antwerpen hier in Ternat kwam uitspoken. Blijkbaar kwam de Vlaamse voorzitter, liefst incognito, een kaars aansteken opdat Jambon en zijn aanhangers elke dag wat stommiteiten zouden verkondigen. Tot hiertoe was het Tommeken wonderwel goed gelukt, de dagelijkse kaars zorgde voor de gewenste onzin.

Slapend rijk worden noemde Tommeken het nog toen zijn lucifer oplichtte en ik opnieuw de buitenlucht ging opzoeken. Een mens maakt wat mee in de kerk!

Belleman