“Van Oewren Zeggen “ met primeur

Ternat krijgt een nieuwe groene vrijetijdszone!

Uit goede bron (bestaan er ook slechte?) verneemt jullie ‘weergever’ dat minister Schauvlieghe er aan denkt om het gebied van de industriezone in Ternat op te nemen in het nieuwe bosareaal van Vlaanderen. Indien dit niet mocht lukken wegens protest van de lokale bevolking, moet het minstens een erkenning worden als parkgebied. Natuurpunt moet deze keer meer dan tevreden zijn. De directe aanleiding voor deze spoedprocedure is de start van de werken voor het koopcentrum “The Leaf”, het blad. Adam zijn beste kostuum, kan het nog groener? Hopelijk wordt het niet snel herfst, maar dat is een slechte bijgedachte …

Vooraleer jullie deze rubriek opnieuw gaan verdenken van negativisme, toch even dit duidelijk stellen. Via de objectieve kritische verslaggeving over dit groene en duurzame project vernamen we alle détails. Ook het niet onbelangrijke détail dat de Ternatse bevolking hier niet heeft geprotesteerd en dus akkoord gaat met dit minstens nieuwe park, als het al geen bos wordt.

Dat er daar winkels moeten komen om dit park wat op te fleuren daar kan niemand iets tegen hebben. Dat deze ontwikkelaar zijn best doet om dit project duurzaam te realiseren, geen haar op ons intussen grijze hoofd dat daaraan twijfelt. Het brengt werk mee voor de streek en voor de gemeente nieuwe opbrengsten die goed gebruikt kunnen worden (jawel opnieuw!) voor de aanleg van fietspaden. Deze aloude zone wordt zo mooi opgevuld. Je dient toe te geven dat het plezanter en ecologischer is om per fiets je nieuwe tv te gaan kopen dan opnieuw je wagen te moeten gebruiken. Aangepaste snelbinders zijn in de winkel te verkrijgen. De soms wat drukkere steenweg zal ons allen missen.

Deze groene plek promoot de initiatiefnemer door de nadruk te leggen niet op de 28.500 m² verkoopoppervlakte ( U-Place had er 90.000) en de parking voor bijna 1.000 wagens, maar op de wandelpromenades en fietswegen op het ‘park’. Een heuse speeltuin moet voldoende ‘beleving’ bieden aan iedereen die dit wenst.

Ik stel me ernstig de vraag of deze promotor op den duur nog zijn boterham kan verdienen aan dit ganse project. Tenslotte kost het onderhoud van dergelijk parkje en speeltuin een massa geld per jaar, vraag het maar aan de gemeente. Zeker als daar ook nog op regelmatige basis vuilbakjes dienen geleegd. Je kan het je moeilijk inbeelden zo een nieuwe groene vlakte in Ternat met in het midden een kleine parking en wat winkeltjes. We kijken ernaar uit zoals blijkbaar zovelen want iedereen in Ternat zwijgt om zeker te zijn dat hier niets fout loopt.

We wachten dus met spanning op de opening met minister Schauvlieghe. Hopelijk onthouden de “keuterboertjes” van Ternat zich die dag van onterechte commentaar als de mensen van Natuurpunt de schaar aanreiken om het lint te knippen. Minister van mobiliteit Weyts wordt die dag niet uitgenodigd. Stel je voor dat die in de file staat en op zoek gaat naar een oplossing van een te verwaarlozen probleem. Wij kennen die oplossing inmiddels: stapschoenen en een fiets voor onze nieuw groene promenades.

De We(erge)ver

Van Oewren Zeggen