Verrassing voor Jean Dooms !

Wat ieder al maanden weet is nu uiteindelijk ook duidelijk geworden voor Jean Dooms. (zie artikel regio HLN)

Een eminent liberaal met een kort geheugen.
Even opfrissen.

Vorig jaar immers gaf hij in dezelfde krant aan dat er gesprekken opgestart waren met de CD&V. Hij diende deze communicatie noodgedwongen te voeren aan de toog omdat de journalist in kwestie toch de info ging geven met of zonder de hulp van gemeenteraadsvoorzitter Dooms. Slapstick toestanden die in beperkte kring werden gehouden omdat het uiteindelijk ging om een belangrijke politieke zet die aan het licht kwam.

LVB zou dus normaal in kartel gaan met CD&V om zo een zekere meerderheid te hebben na 2018. Angelo Van Wilderen was hier de contactfiguur samen met zijn vriend oud-burgemeester Parys.
Raadslid Van Wilderen verliet echter CD&V en ging zetelen als onafhankelijke. Kort nadien richt zijn zoon samen met nog wat ondernemende jongeren een lokale jongerenafdeling op van Open VLD. Het was voor niemand duidelijk wat er nu diende te gebeuren.

Op dat moment werden de kartelplannen in de koelkast gestoken. Het voordeel van een koelkast is dat de erin gestopte waren niet zo direct slecht worden en dat de deur niet alleen dichtgaat maar ook opnieuw kan opengaan. Hopelijk ruikt binnenin alles nog even fris na bepaalde tijd? Belangrijke vraag is: wie heeft de sleutel van de koelkast? Nog een belangrijker vraag die dient gesteld: zijn alle CD&V - leden wel bereid om die koelkast opnieuw te openen of willen ze de eigen koers varen op basis van hun programma?

Als Jean Dooms zich nu kant tegen het maken van een nieuwe lijst, kunnen we dat een beetje volgen. Maar dergelijke reactie nadat men dit al die maanden weet... Het politieke spel is niet voor doetjes voor wie hieraan mocht twijfelen. De vriend van vandaag is de tegenstander van morgen . De leerjongen bijt uiteindelijk in de hand van de leermeester. Tu quoque, fili mi dixit Caesar tegen adoptiezoontje Brutus na het rijkelijk ontvangen van de nodige messteken. Voorbeelden genoeg, ook in Ternat.

Wel kan ik me indenken dat er andere, nieuwe gesprekken zullen gestart worden ( ze zijn al bezig) om wat oudgedienden van de klassieke LVB een politiek onderkomen te bezorgen. Kan oud-burgemeester Parys met zijn ideologische voorgeschiedenis de stap zetten naar een VLD?
Misschien kan de LVB een grondige opfrisbeurt krijgen zowel qua naam, logo als kandidaten? Een opgefriste lijst kan een sleutelrol gaan spelen in het politieke spel van de komende maanden.
Er zal moeten geteld worden, meer dan vroeger, en daarvoor heb je nog altijd stemmen nodig. Er zitten nog altijd wat stemmentrekkers bij met wie men hoe dan ook rekening zal moeten houden.

Maar de tijd van het kruiwagentje kiezel voor de oprit om te kunnen zetelen, is definitief voorbij. Het Ternatse kiespubliek is de laatste jaren immers sterk veranderd. Misschien mag onze liberaal met het slechte geheugen er stilletjes aan denken de fakkel definitief door te geven aan het jonge geweld.
Rutger Belsack heeft ambitie en investeert tijd. Als het spel wat verstandig gespeeld wordt, want meestal vind je de grootste "vijanden" in eigen rangen, kan zijn ambitie Ternat overstijgen. Afwachten wat het wordt.

Belleman